Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Orkide Bakımı Evde Nasıl Olur – Püf Noktaları – Çiçek Açtırma – Vitamini – Sulama

Orkide Bakımı Evde Nasıl Olur – Püf Noktaları – Çiçek Açtırma – Sulama

Orkide bakımı tüm çiçek bakımlarından daha zorlu ve birazda bilinemezdir. Standardın dışında özellikleriyle orkide sahiplerinin sabrını zorlayan bir çiçek. Hepimizin evinde olmasını istediğimiz ama her almaya niyet ettiğimizde de acaba yetiştirebilir miyiz diye düşündüğümüz orkideyi çoğu zaman önemli günlerde, hasta yada hayırlı olsun ziyaretlerinde de çokça tercih ediyoruz. Peki Orkide Bakımı Nasıl Olur? Evde Orkide Bakımı. Orkide bakımının püf noktaları? Orkideye çiçek açtırmak için ne yapmak gerekiyor? Orkideyi hangi sıklıkla sulamalıyız? Orkide evde nerede durmalı? ve orkideyle ilgili daha birçok sorunun yanıtlarına gelin hep birlikte bakalım.

Orkide Bakımı Evde Nasıl Olur? Nerede Durmalı?

Orkidenizin sağlıklı olmasını ve açmasını istiyorsanız öncelikle onun sizden beklediklerini ona sunmalısınız. Orkide toprağı ile başlayalım. Orkidelerin sağlıklı gelişim göstermesinin ilk kuralı orkideyi orkideler için hazırlanan özel toprakta ve onlar için üretilen şeffaf saksıda yetiştirmektir. Orkidenin evinizdeki yeri de orkidenin sağlığı için çok önemlidir. Direk güneş almayacak ama gün ışığından da mahrum kalmayacak bir yere çiçeğinizi yerleştirmelisiniz. Orkide ne çok sıcağı ne de çok soğuğu seven bir çiçek. Kışın 20 santigrad derecenin altına yazın ise 25 santigrad dereceğinin üzerine çıkan sıcaklıklardan korumalısınız.

Ayrıca Bakınız.  Gaziantep'te son dakika haberleri bugün
Orkide Evde Nerede Durmalı
Orkide Evde Nerede Durmalı

Orkideyi Hangi Sıklıkla Sulamalısınız

Orkide sulama sıklığı bulunduğunuz mevsime göre değişkenlik göstermektedir. Daldırma ve dökme yöntemi kullanılarak orkideyi sulayabilirsiniz. Daldırma yöntemi tercih edildiğinde çiçeğin kök boğazını geçmeyecek yükseklikte su bir kaba koyulur ve orkide bu kabın içerisine yerleştirilir. Tüm saksı materyalinin ıslandığından emin olunduktan sonra çiçek çıkarılarak saksı içerisindeki su süzülür ve çiçek yerine yerleştirilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ise birden fazla çiçeğiniz varsa ve hastaları da içerisinde bulunuyorsa çiçeklerinizi aynı suyla daldırma yöntemi ile sulamamanız gerekmektedir. Şayet aynı suyu kullanırsanız bir çiçeğinizde olan hastalık diğerlerine de geçebilir. Dökme yöntemiyle sulamada ise diğer çiçeklerinizde olduğu gibi orkidenize su dökerek sulayabilirsiniz. Burada da dikkat etmeniz gereken saksı harcının tamamen ıslanmasının sağlanmasıdır.

Orkidenizi hangi sıklıkla sulayacağınıza gelince genellikle orkide çok suyu seven bir çiçektir bu nedenle 4-7 gün aralığında çiçeğinizi yukarıda önerdiğimiz şekillerde sulamanız çiçeğinizin beslenmesi ve büyümesi için idealdir. Bunun dışında sulamalar arasında biraz kurumaya bırakmakta uygun olacaktır. Orkidenin bulunduğu yerin nem düzeyinin de % 40’ın altında olmamasına ve % 70’in üzerinde olmamasına özen gösterilmelidir.

Orkidenin Çiçek Açması İçin Ne Yapmalıyım?

Orkidenin çiçek açması için yukarıda önerilerin kurallara uygun bir ortam sağlarsanız orkide çiçek açacaktır. Çiçek açma periyodlarının epeyce uzundur. Bizim evimizdeki orkidemizde yılda bir defa açıyor ve uzun bir süre çiçekleriyle birlikte kalıyor.

Orkide Hangi Sıklıkla Sulanmalı
Orkide Hangi Sıklıkla Sulanmalı

Orkidenin Sararan Dalları Kesilmeli Mi?

Orkidenin yapraklarının ve dallarının sararması olası durumlardandır. Burada önemli olan orkidenin köklerinin sararmamasıdır. Kökleri sararmadığı sürece orkide çiçek açacaktır. Orkidelerin çiçeklerinin uzun süre kaldığını söylemiştik. Orkidelerin çiçeklerinin dökmesini kendi gelişimine bırakmalısınız. Solmaya yüz tutan yada solan çiçeklerin sizin tarafınızdan koparılmaması orkide sağlığı için önemlidir. Orkideniz çiçeklerini döktükten sonra dalı kurulmadan kesinlikle kesilmemelidir.

Ayrıca Bakınız.  Pirinç suda çok beklerse bozulur mu?

Orkide Çiçeği Neden Solar?

Orkide çiçeği gelişimi için gerekli olan yeteri miktarda su ve güneşi alamazsa belli bir süre sonra canlılığını yitirmeye başlar ve çiçeklerini de besleyemez. Bu durumun doğal sonucu olarak da çiçekleri solmaya başlar ve önlem almazsanız şayet en nihayetinde de çiçeklerini döker.

Orkidenin Yeni Yaprak Vermesi İçin Ne Yapmalıyız?

Orkideler de diğer tüm canlılar gibi sağlıklıysa gelişimlerini sürdürür ve büyürler. Bu nedenle orkidenizin yeni yaprak vermesini istiyorsanız onun sağlığını korumalısınız. Yapraklarını dökmüş bir orkidenin yeniden yaprak vermemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Burada önemli olan köklerinin ne ölçüde sağlıklı olduğudur. Şayet orkidenizin kökleri sağlıklı ise yeni yaprak verecektir.

Orkide için Vitamin Var Mıdır? Orkide Vitamini Nasıl Yapılır? Ev Yapımı Orkide Besini.

Orkide vitamini ve orkide besini çok kolay bir şekilde evlerinizde bulunan ürünlerle de yapılabilir. Şunu hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerekir. Bir bitkinin gelişimini sağlamak için organik ürünlerden ayrılmamalı ve daima bu tür ürünlerle gelişimleri desteklenmelidir.

Pekmez, orkidelerinize potasyum artışı sağlar. Bir çay kaşığı pekmezi bir litre veya 2 suya karıştırın ve orkidelerinizi sularken kullanın. Meşe yaprakları ve çay poşetleri. Bunların her ikisi de nitrojen bakımından yüksektir, orkide büyümesini artırmak için doğal gübre olarak kullanılabilir.

Orkide Nasıl Kurtarılır? Sararan Orkideye Ne İyi Gelir?

Orkideniz tüm çabalarınıza rağmen sağlığını kaybedebilir, ölmek üzere olabilir veya tamamen sararıp, solabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yukarıda önerdiğimiz doğal karışımı kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda aşağıda önereceğimiz yeni yöntemi de değerlendirebilirsiniz.

Orkide Canlandıran Karışım Nasıl Yapılır?

Orkide canlandıran karışım Temiz sprey şişenizin içine 1 su bardağı suyu aktarın. üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edin. Aspirini ise güzelce ezip toz haline getirdikten sonra bu karışıma ilave edin.

Ayrıca Bakınız.  Bıttım sabunu nedir? Faydaları nelerdir?

Orkidenin Yaprağı Neden Yırtılır?

Orkide diğer tüm bitkiler gibi ani ve yüksek sıcaklık değişimlerinden etkilenir. Bu nedenle orkidenin bulunduğu ortamın belirli sıcaklık aralıklarında olması gerektiğini yazımızın üst bölümünde ifade etmiştik. Şayet bu kurala uymaz ve orkidenizin bulunduğu ortamında sıcaklık değişimlerinin yüksek derecelerde olmasına müsaade ederseniz ki bu aralık 5 dereceden fazla olmasıdır orkidenizin yaprağı yırtılır.

Orkide Çiçeğinin Özelliği Nedir?

Orkide çiçeğini diğer çiçeklerden ayıran en önemli özelliği bizce biraz da nazlı olmasından galiba ülkemiz koşullarında biraz da fiyatından kaynaklanıyor. Ulaşılmasının çok kolay olmadığı bu çiçek aynı zamanda görüntüsüyle zerafeti ve ihtişamı da temsil ediyor. İnce ve uzun dalları, ihtişamlı yaprakları ve çok uzun zaman aralıklarıyla açan çiçeğiyle orkide diğer çiçeklerden ayrı bir yerde kendisine yer ediniyor.

Orkide Çiçeğine Şekerli Su Verilir Mi?

Orkideyi direk klorlu çeşme suyu ile sulamak önerilmez. Bunun yerine dinlendirilmiş su tercih edilmelidir. Aynı zamanda Çiçek saplarında açmamış tomurcuk varsa vazo suyuna bir çay kaşığı veya bir kesme şeker atılmalı ve birkaç damla limon suyu damlatılmalıdır.

Orkidenin Kökleri Budanır Mı?

Orkidenin kökleri budanır mı sorusuna net bir şekilde yanıt verelim. “Evet“. Tabi ki bunun da kuralları ve gerekçeleri var. Orkide kökleri çiçeği gençleştirme ve yeniden çiçeklendirme amacıyla gerçekleştirilir. Kökleri gençleştirmek için ölü köklerin, kurumuş çiçek dallarının ve kuru yaprakların budanması gerekir. Yeniden çiçeklendirme için ise; çiçek dalının budanması yapılabilir.

Orkide Toprağının İçesinde Ne Var?

Orkide çiçeğinin toprağının farklı olduğu aslında ilk bakışta şeffaf saksıdan anlaşılabilir. Peki orkide toprağının içerisinde ne var? Orkide çiçeğinin toprağına; odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, perlit, pomza, eğrelti otu, ağaç kabuğu gibi malzemeler kullanılır. Bunların yanı sıra Hindistan cevizi lifleri, ezilmiş şişe mantarı, köpük de yer alır. Bu toprağı hazırlatabileceğiniz gibi, kendiniz de evinizde hazırlayabilirsiniz.

Hangi Orkideyi Tercih Etmeliyim?

Orkideyi tercih etmedeki en önemli ölçütlerden ilki sahip olduğunuz bütçe. Bununla birlikte orkideler arasından hangisini tercih edeceğinize karar verirken sırasıyla;

  • Kökleri İnceleyin
  • Parlak Yeşil Yaprakları Arayın
  • Bol Çiçekli Orkideleri Seçin
  • Orkide Dalları Güçlü Olsun
  • Orkideyi Koklayın

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Orkide Sulama Hangi Sıklıkla Olmalıdır?

 

Orkide sahibi olmanın bizce en önemli kuralı “sabırlı” olmaktan geçiyor.



Cevap bırakın