Yatarak Oturarak Ayakta Dua Edilebilir Mi?
Yatarak Oturarak Ayakta Dua Edilebilir Mi?
Dua etmek belki de insanın hayattaki en büyük şansı. Alemlerin Rabbi Yüce Allah’a (C.C.) insanın yönelmesi ve O’na dünyevi ve uhrevi isteklerini arz etmesidir. Dua eden kişi Allah’a (C.C.) halini arz eder. Kul olarak aciz olan bizler Yüce Mevla’ya dua ile içerisinde bulunduğumuz durumu arz ederiz. O’na niyaz ederiz. İnanan insan dua ile Allah (C.C.) ile irtibattadır. Bizlere şah damarımızdan daha yakın olan Allah-ü Teala her şeye muktedirdir. Bu nedenle aciz olan biz kullar Allah’a dua ederiz. O’na şükrederiz. Yaşantımızın her anında da dua etmeliyiz. Bu nedenle de dua etmek bizler için çok büyük bir şanstır. Bu yazımızda ise dua ederken ayakta, oturarak veya yatarak Allah’a dua edilebilir mi? sorusunun yanıtını vereceğiz. Biz bu web sitesinde İslâmi konulara ilişkin yanıtlar verirken ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nı referans kaynak olarak kullanmayı tercih ediyoruz. Özellikle çok fazla hurafenin konuşulduğu ve bilgi kirliliğinin yer aldığı internette denizde bir damla misali katkıda bulunma çabasındayız.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah’ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur’an-ı Kerim’de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyurulmaktadır. Berâ b. Âzib’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) yatağına uzandığında, sağ tarafı üzerine yatar ve şöyle dua ederdi:
اللَّهُمَّ أَسْلَمْتُ وَجْهِى إِلَيْكَ ، وَفَوَّضْتُ أَمْرِى إِلَيْكَ ، وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِى إِلَيْكَ ، رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ ، لاَ مَلْجَأَ وَلاَ مَنْجَا مِنْكَ إِلاَّ إِلَيْكَ ، اللَّهُمَّ آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِى أَنْزَلْتَ ، وَبِنَبِيِّكَ الَّذِى أَرْسَلْتَ
(Allah’ım! Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım. Rızanı isteyerek, azabından korkarak sırtımı sana dayadım, sana sığındım. Sana karşı yine senden başka sığınak yoktur. İndirdiğin Kitaba ve gönderdiğin Peygambere inandım.) (Buhârî, Vudû, 75; Müslim, Zikir, 56-58)
Aynı sahabî, Resûlullah (s.a.s.) bana, “Yatağına gireceğin zaman namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanın üzerine yat ve bu duayı oku ve bu duanın sözleri yatmadan önceki son sözün olsun.” (Buhârî, Vudû, 75; Müslim, Zikir, 56) buyurduğunu nakletmiştir.
Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/752/yatarak-dua-etmekte-bir-sakinca-var-midir-