Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

2021 Covid-19 Koronavirüs Salgını ve Akciğer Sağlığı – Akciğer Testi

2021 Covid-19 Koronavirüs Salgını ve Akciğer Sağlığı – Akciğer Testi

2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 – Koronavirüs Salgını Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak ilan edildi. Milyonlarca kişiyi etkisi altına alan virüs 65 yaş üstü kişileri ve krononik rahatsızlıkları olanları çok daha fazla etkiliyor. Birçok kişinin neredeyse hiç semptom göstermeden ya da çok az semptom göstererek geçirdiği Koronavirüs vücudunun birçok organını etkiliyor. Özellikle Akciğer virüsün etkilediği ana organlardan birisi. Peki Covid-19 akciğerlerde kalıcı hasar bırakıyor mu? Koronavirüs akciğerlerde kalıcı hasar bırakıyor mu? Akciğer Sağlığı için nelere dikkat edilmeli? Akciğer Testi? Akciğeri temizleyen yöntemler nelerdir? Akciğeri temizleyen doğal besinler nelerdir? covid açılımı nedir? sorularının yanıtlarına gelin hep birlikte bakalım.

Covid-19 Açılımı Nedir?

  • Co = Corona
  • Vi = Virus
  • D = Disease
  • 19 = 2019 yılı

Yukarıdan da anlaşılacağı üzere Covid-19 Corona – Virus Kelimelerinin ilk hecelerinden ve Disease kelimesinin baş harfinden oluşuyor. Bunlara ek olarak 19 ise Koronavirüs salgınının çıktığı yıl olan 2019’u betimlemek için kullanılıyor.

COVID-19 Akciğerlerde Kalıcı Hasar Bırakıyor mu?

Akciğerde su toplanmasını ve iltihap oluşumunu engelleyen ACE/2 proteininin 2019-nCoV tarafından tutulması sonucunda akciğerlere hava yerine su giriyor diye kaydeden Uzm. Dr. Taner Has, ‘’ Bu da ağır bir zatürre tablosuna ve akciğerlerde iltihap birikimine neden olabiliyor. Hava keseciklerinin iltihaplanması nedeniyle kandaki oksijen oranı düşüyor, bu da doku ve organların oksijensiz kalmasına neden olarak hayati risk doğuruyor. COVID-19’a dair en çok merak edilenlerin başında, hastalığı atlatan veya yoğun bakım tedavisi gören hastaların akciğerlerinde ve diğer organlarında kalıcı hasar olup olmayacağı sorusu geliyor. Hastalığın tüm dünya için çok yeni bir durum olduğunu belirterek şu an için insan vücudu üzerindeki uzun vadeli etkileri konusunda yeterli veri olmadığını ifade ediyor. COVID-19 hastalığının kalp ve akciğerler üzerine uzun vadede olumsuz etkilerini araştırmaya yönelik çalışmalar global ölçekte sürüyor. 2021’de sonuçlanması beklenen bu çalışmalar, genellikle COVID-19 hastalığında akciğerlerde görülen fibrozis durumunun sürüp sürmeyeceğine ve akciğer kapasitesinde düşme olup olmayacağına odaklanıyor. ‘’

Ayrıca Bakınız.  Koronavirüsü gripten ayıran en önemli özelliği

Koronavirüs Vücudu Nasıl Etkiliyor?

Koronavirüs damlacık ya da temas yoluyla bulaşıyor. Koronavirüs pozitif olan birisinin hapşurma gibi davnarışlarla ortaya saçtıkları damlacıkların sağlıklı bireyler tarafından solunması veya koronavirüs damlacıklarıyla kaplı bir yüzeye temas edilmesi sonucunda hastalık bulaşabilir. Koronavirüs ACE/2 olarak adlandırılan proteine bağlanarak çoğalmaya başlıyor. Vücutta en çok akciğerleri tutan virüs; kuru öksürükten ateşe, hafif zatürreden ağır solunum yetmezliğine kadar uzanan klinik tablolara neden olabiliyor. Solunum sıkıntısı olmayan hafif vakalar evde tedavi edilirken solunum sıkıntısı yaşayan veya kandaki oksijen düzeyi düşük olan hastalar hastanede yatarak tedavi altına alınabiliyor. Hastanede yatan bazı hastalarda ağır zatürre ve solunum yetmezliği gelişebiliyor, bu durumda yoğun bakım şartlarında tedavi ve kimi zaman da solunum cihazı kullanımı gerekebiliyor. Tamda bu noktada özellikle kişilerin akciğer sağlıklarının önemi de çok daha öne çıkıyor. Aşağıda akciğer testi, akciğer nefes testi, kovid-19 akciğer testi olarak isimlendirebileceğimiz sadece öneri mahiyetinde bir test videosunu sizinle paylaşıyoruz. Testi uyguladıktan sonra altında bulunan aralıklara göre kendinizi değerlendirebilirsiniz.

Akciğer Testi – Akciğer Nefes Testi – Kovid-19 Akciğer Testi

 

Nefesinizi tutun ve saymaya başlayın.
✍🏻<2 tur Akciğer rezervi iyi değil

✍🏻2-5 arası Normal akciğer

✍🏻5-10 arası Akciğerler oldukça iyi durumda

•Benim 8 tur çıktı. Siz de sonuçlarınızı yazarsanız sevinirim

Önemli Uyarı: Sonuçları lütfen yorumlara yazmayı unutmayın. Toplumumuzun genel durumunu görmek ve diğer ziyaretçilerin de kendilerine ilişkin bir durum değerlendirmesi yapması açısından önemlidir.

Akciğerleri Nasıl Geliştirebilirim? Akciğerleri Nasıl Açarız?

Akciğerleri Güçlendiren Nefes Egzersizleri

Akciğerleri güçlendirebilecek çok sayıda yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi de akciğerleri güçlendiren nefes egzersizleridir. Nefes egzersizlerinin nasıl yapıldığını aşağıdaki videodan izleyebilir. Uygun yöntemleri kullanarak egzersizleri yapabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız.  İlişkide Sevgiyi Hissettirme Yolları

Akciğeri Temizleyen Doğal Besinler Nelerdir?

Akciğeri temizlemek için sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Abur cubur tüketimine son vermek, spor yapmak ve doğal besinlere yönelmek gerekiyor.

  • Sarımsak akciğeri temizleyen besinler arasında yer alır. Haftada iki defa yemeklerde sarımsak tüketmek, akciğer sağlığı için gereklidir.
  • Keçiboynuzu, akciğerlerde detoks etkisi yaptığı gibi temizleme görevi görüyor.
  • Zencefil ve tere akciğer dostu oldukları kadar daha rahat nefes için akciğerleri temizliyor.
  • Kereviz ve üzüm akciğerleri temizleyen diğer besinler içerisinde yer alıyorlar.
  • Bunun yanında sebze ve meyvelerin hemen tümü akciğerlerin temizlenmesinde yardımcı görev görebiliyorlar.
  • Akciğerleri temizlemek için salatalık, biber, doğal kaynatılabilir bitkiler tüketilebilir.

Akciğeri Temizleyen Yöntemler Nelerdir?

Akciğer temizleyen besinlerin yanında çeşitli yöntemlerle de akciğer organı daha temiz hale getirilebilir.

  • Düzenli ve sağlıklı olarak spor yapılırsa akciğerlerin temizlenmesi kolay hale getirilebilir.
  • Akciğerleri temizlemek için banyo yapmak önemlidir. Her gün rahatlatıcı banyo yapmak toksinleri dışarıya attığından, akciğerler daha rahat nefes alabiliyor.
  • Mümkün olabildiğince bol oksijen bulunan ortamlara haftada 1 kez olsa bile gitmek akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Bunun için doğa yürüyüşleri veya doğa kampları alternatif olarak kabul ediliyor.


Cevap bırakın