Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Chatbot Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır 2021 – 2022

Chatbot Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır 2021 – 2022

Chatbot son dönemin en önemli iletişim araçlarından birisi. Teknolojinin gelişmesi, internet kullanımının artması, e-ticaretin yaygınlaşması, sunulan teknolojik hizmetlerin çeşitlenmesiyle birlikte hizmet sunulan müşteri kitlesi ve sayısı da artıyor. Bunun sonucunda da bu kitleden çok sayıda talep geliyor yada çözülmesi beklenen sorunlar iletiliyor. Bu tür durumlarda kişilere hizmet sunmak için gerçek kişiler kullanılıyordu. Özellikle çağrı merkezleri halen yoğunlukla kullanılmakla birlikte bu tür çözümlerin getirdiği ekonomik külfet, kişilerden kaynaklı yaşanan sorunlar ve iletişim kazaları gibi çok sayıda sorun artık işverenler tarafından karşılanmak istenmiyor.

Chatbot aynı zamanda üretilmek istenen çözüm için geçen sürenin kısaltma gereksinimi de bu değişimi zorunlu kılıyor. Bütünüyle bakıldığında büyük bir iş kaybına neden olacağı düşünülse de chatbot dışarıda bırakılacak bir çözüm değil. Bizler de bu yazımızda chatbot nedir, chatbot ne işe yarar ve chatbot nasıl çalışır sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız. Aynı zamanda en iyi chatbot uygulaması örneklerini de sizlerle paylaşacağız. Hepinize iyi okumalar.

Chatbot Nedir
Chatbot Nedir

Chatbot Nedir?

Chatbot sizlere yazılı ve sözlü olarak hizmet sunmak için geliştirilmiştir. Arkasında bir yapay zeka uygulaması bulunmaktadır. Müşterilerden gelen talebi yazılı ve sözlü değerlendirerek arka tarafta çalışan yapay zeka algoritmasıyla birlikte yanıtlayan ve çözüme kavuşturmaya çalışan bir uygulamadır. Müşterinin algısını yönetmek ve karşısında gerçek bir kişinin olduğunu düşünmelerini sağlamak için düşünüyormuşçasına bir görüntü oluşturabilir. Belirli bir bekleme süresi ile yanıt verebilir.

Ayrıca Bakınız.  Neden Bulut Tabanlı ERP Yazılımı Kullanmalısınız
Chatbot Ne İşe Yarar
Chatbot Ne İşe Yarar

Chatbot Ne İşe Yarar?

Chatbot aslında kavram olarak birçoğunuz için ilk defa duyulmuş olsa da aslında hepinizin eminizki hayatına bir ucundan girmiş olma olasılığı çok yüksek. Şimdi okuyacaklarınız aslında bunda yanılmadığımızı da ispat edecek. Temel teknoloji olarak NLP kullanımına dayanan bir uygulama olan chatbotlar prensip olarak günlük yaşamdan size de tanıdık gelecek sesli komut ve yanıt sistemleri olan Apple’dan Siri, Amazon’dan Echo ve Alexa, Google’dan Now ve Assistant ile Microsoft’tan da Cortana yazılımlarında zaten bulunuyor. Kişinin söylediklerini anlayan, çözümlemesini yaparak yanıtını bulan karmaşık algoritmalar bu uygulamaların çalışma prensiplerini oluşturuyor. Popülerliğinin artmasıyla chatbot ile karşılaşan bir müşterinin deneyimi de giderek iyileşecek. Çünkü çok fazla dilde metin çözümlemesi yapabilen yazılımlar üzerinde özellikle Apple ve Google çalışmalarını sürdürüyor.

Chatbot Nasıl Çalışır?

Chatbotların nasıl çalıştığına ilişkin aslında yukarıda biraz bilgi verdik. Chatbot bir uygulamadır ve arkasında yapay zeka bulunur. Buradan şunu düşünmelisiniz chatbotlar sonsuz bir gelişim ve ilerleme projeksiyonuna sahip. Derinlemesine öğrenme, makine öğrenmesi gibi kavramları bu aşamada araştırmanızı öneriyoruz. Öğretilenle yetinmeyen kendi kendine öğrenme kabiliyetine sahip bir yapay zeka uygulaması chatbot arkasında bulunuyor. Görüşme esnasında hizmet talep eden kişinin metin veya sözlü bildirimlerini çözümleyip ne talep ettiğini anlamaya çalışan ve buna karşın yanıt veren bir sistemdir.

2021 – 2022 En İyi Chatbot Uygulamaları Hangisidir?

Chatbot uygulamaları diğer tüm yazılımlar gibi gelişim gösteriyor. Dünyada ve ülkemizde çok sayıda chatbot uygulaması tercih ediliyor. Bu yazımızda sizlere 2021 yılında tercih edilen en iyi chatbot uygulamalarının isimlerini paylaşıyoruz.

  • 1) Mitsuku – Pandorabot
  • 2) Botsify
  • 3) MobileMonkey
  • 4) Kimliğe bürünme
  • 5) Bold360
  • 6) Meya AI
  • 7) Beyin
  • 8) ManyChat
  • 9) itsAlive
  • 10) Akış XO
  • 11) Sohbet
  • 12) HubSpot Canlı Sohbet
Ayrıca Bakınız.  Teknolojinin Yararları ve Zararları Nelerdir 2022

Sonuç ve Tartışma

Chatbot gibi teknolojileri artık günlük yaşantının dışında bırakmak neredeyse imkansız. E-ticaret, bankacılık gibi çok sayıda talebe yanıt vermek zorunda olan sektörlerin bu tür araçları kullanması ise mecburi. Bu nedenle chatbot uygulamasını tercih etmenin yanı sıra oluşturacağı işsizlik sorununa yönelikte çözümler düşünülmeli ve önlemler alınmalıdır. Diğer tüm senaryolarda toplumsal sorunların yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Salt ekonomiden yöne bir tutum sergilemek ve kapitalden yana olmak gelecek açısından büyük problemlerin yaşanması anlamına gelecektir.

Okuma Önerileri

  • BACAKSIZ P (2020). Covid-19 Pandemisi Döneminde Sohbet Pazarlamasının Önemi ve Sohbet Robotu (Chatbot) Uygulamalarının Kullanımı. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0(Ek), 29 – 46. http://sosbilder.igdir.edu.tr/DergiPdfDetay.aspx?ID=1388
  • TEKİN Z (2020). Katılım Bankacılığında İnovatif ve Dijital Çözümler: Türkiye İçin Bir Model Önerisi. Turkish Studies – Economics, Finance, Politics , 15(3), 1625 – 1638. Doi: 10.47644/TurkishStudies.42268 
  • Buyrukoğlu, S. & Yılmaz, Y. (2021). A Novel Semi-Automated Chatbot Model: Providing Consistent Response of Students’ Email in Higher Education based on Case-Based Reasoning and Latent Semantic Analysis . International Journal of Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies , 5 (1) , 6-12 . https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1512893


Cevap bırakın