Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Güneş patlaması nedir? Güneş patlaması 2020

Nasa, Güneş yüzeyinde gözlemlenen ve devasa büyüklükte olan bir lekenin Dünya’ya doğru döndüğünü açıkladı. AR2770 olarak adlandırılan Güneş lekesi Solar Cycle 25’in bir parçası olan leke Mars’ın genişliğinde bir ‘birincil karanlık çekirdeğe’ sahip olduğu açıklandı. Peki güneş patlaması nedir, güneş patlamasının dünyaya etkileri nelerdir? İşte Güneş patlaması ile ilgili detaylar…

NASA, Güneş’in yüzeyinde gözlemlenen ve devasa büyüklükte olan bir lekenin yönünün Dünya’ya doğru döndüğünü ve yaşanan lekeler güneş patlamaları daha sonra yaşandıği açıklandı. Amerika’nın, Florida eyaletinde Trenton’dan görüntü alan amatör bir astronot olan Martin Wise tarafından tespit edildi. Wise tarafından gözlemlenen Güneş’teki leke bilim adamlarının dikkatini çekti. NASA tarafından Mars büyüklüğünde olduğu tespit edilen Güneş’teki leke, Güneş patlamaları dünyaya etkilerinin olabileceği açıklandı. Peki güneş patlaması nedir, güneş patlaması nasıl olur İşte yanıtlar:

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Güneş patlaması olarak da anılan Güneş püskürtüsü, Güneş’in atmosferinde gerçekleşen şiddetli patlamalar olarak adlandırılır. Güneş’te yaşanan patlamalar oldukça güçlü ve milyarlarca megaton gücündedir. Güneş püskürtüsü, genelde 1.000.000 km/saat hızla hareket eder ve bu patlamalar neticesinde da 6 × 1025 joule gücünde enerji açığa çıkma olasılığı bulunmaktadır.

Bilim kişilerı, Güneş püskürtüsü oluşumlarını ilk olarak 1859 senesinde gözlemlemiştir. Güneş atmosferinin bütün tabakalarını etkileyen bu şiddetli patlamalar, plazmayı onlarca milyon kelvine çıkarıp elektronları, protonları ve daha ağır iyonları hemen hemen ışık hızıyla uzaya fırlatır. Güneş püskürtüsü sebebiyle Dünya atmosferine normalin üstünde ufak dalga boylu radyasyon parçacıkları girer. Bu püskürtüler neticesinde yeryüzündeki iletişim ve güç ağları ters yönde etkilenebilir. Dünya atmosferine ufak iyonlaşma dalgaları gönderen lekenin alanı büyüyor ve gelecek günlerde daha yoğun Güneş patlamaları üretebilme ihtimali bulunmakta.

11 yıllık yeni elektromanyetik aktivite dönemi olan Solar Cycle 25’in bir parçası ve üstünde şu anda ufak patlamalar meydana gelmeye devam etmekte. AR2770 hala çok büyük patlamalar üretmemiş olsa da, Bilim insanları, Dünya’daki elektromanyetik operayonları ve tesisleri devre dışı bırakabilecek olayı yakın zamandan takip ediyor.

Ayrıca Bakınız.  Dünyanın en iyi kayak merkezleri

Güneş patlaması

Güneş patlaması 2020

Güneş patlaması ne zaman olacak 2020

Güneş patlaması neden olur?

Güneş patlaması elektrik kesintisi

Güneş patlaması etkileri

Güneş patlaması olursa ne olur?

Güneş patlaması sonuçları



Cevap bırakın