Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

İnternetten Borsa Oynamanın En Kolay Yöntemleri 2021-2022

İnternetten Borsa Oynamanın En Kolay Yöntemleri 2021-2022

Borsa oynamak diye tabir edilen kavram aslında Türkiye’de faaliyet gösteren Borsa İstanbul’da yer alan firmalara ait hisseleri alıp satmak olarak kabaca tanımlanabilir. Borsa yatırımcısı olmak için sadece paranızın olması da aslında yeterli değildir. Borsa birçok teknik beceriyi ve öngörüyü de zorunlu kılıyor. Bu nedenle borsada yatırım yapmadan önce yatırımcı adaylarının borsa yatırımcısı olabilecek yetkinlikleri kazanması gerekmektedir.

Borsada Yatırım Yapmak için Neye İhtiyaç Var
Borsada Yatırım Yapmak için Neye İhtiyaç Var

Türkiye’de bütün borsa işlemlerini yapan ve yöneten kurum Borsa İstanbul A.Ş’dir. Sermaye Piyasası Kurulu ise borsadaki işlemleri kanun ve yönetmeliklere göre kontrol eden kurumdur. Yatırımcılar borsada işlemlerini direk yapabilecekleri gibi aracı bir kurum ile de gerçekleştirebilirler. Aracı kurumlar, alım – satım için verdiğiniz emirleri borsaya iletmektedir. Siz borsaya direkt emrinizi iletemezsiniz. Siz emrinizi aracı kuruma iletirsiniz ve aracı kurumda bunu uygun bir hale dönüştürerek borsaya iletir. Alım – satım işlemleriniz de bu şekilde gerçekleşir. Borsa yatırımları için aracı bir kurum belirlenmesi aşamasında tercih ettiğiniz kurumun güvenilir olmasına dikkat etmelisiniz. Bir aracı kurumun güvenilir olduğunun ilk göstergesi ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından tanınıyor olmasıdır.

Borsada Yatırım Yapmak için Neye İhtiyaç Var?

Borsa yatırımcısı olabilmek için iyi bir piyasa takipçisi, yorumcusu ve analisti olmalısınız. Bu becerileri kazanan bir yatırımcı borsada işlem gören firmaların ticari yönelimlerini öngörür ve olası değişimler üzerinden yatırım kararları alabilir. Borsa işlemleri konusunda tecrübe kazanmanın en etkili araçlarından birisi ise borsa demo araçlarını kullanmaktır. Borsa demo araçları ile sanal para kullanarak risk almaksızın yatırım yapabilir ve değişimi gözlemleyerek tecrübe kazanabilirsiniz. Bu yöntemi tercih etmeniz sizin borsa oynama konusunda büyük tecrübe kazanmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca Bakınız.  Küçük İşletmenizi Sosyal Medya Kullanarak Nasıl Büyütebilirsiniz 2021-2022
Borsada İşlem Yapmak için Yatırım Hesabı Nasıl Oluşturulur
Borsada İşlem Yapmak için Yatırım Hesabı Nasıl Oluşturulur

Borsada İşlem Yapmak için Yatırım Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Borsada işlem yapabilmek için aracı bir kurum üzerinden ki bu banka olabilir vadesiz bir yatırım hesabı oluşturmalısınız. Yatırım hesabı oluşturmak bir borsa yatırımcısı için çok kolaydır. Yapmanız gereken kimlik fotokopiniz ve ikametgah adresinizi gösterir resmi belgeyle yatırım hesabını açtıracağınız aracı kuruma başvuru yapmaktır.

Borsada işlem yapabilmek için sahip olmanız gereken bir alt limit tutar yoktur. Elinizde ne kadarlık bir birikim veya yatırım için ayırabileceğiniz tutar ne ise onunla borsa yatırımı yapabilirsiniz.

Borsada Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Borsada yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur ise yatırımınızı tek bir araç üzerinde oluşturmamak, birçok hisse senedi ve yatırım aracı belirlemek. Paranızı tek bir yatırım aracına yatırmak büyük bir risktir. Bu nedenle bir portföy oluşturmalısınız. Oluşturacağınız portföy içerisinde hangi yatırım araçlarını bulundurmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Borsada Nasıl İşlem Yapılır
Borsada Nasıl İşlem Yapılır

Borsada Nasıl İşlem Yapılır?

  1. Borsada işlem yapmadan önce kesinlikle borsa hakkında detaylı bir araştırma yapılmalı ve bilgi sahibi olunmalıdır. Burada tercih etmenizi önerdiğimiz en önemli yöntemlerden birisi ise daha önce borsa oynayanların tecrübelerinden faydalanmak, onlarla fikir alışverişinde bulunmak ve yönlendirmelerini dikkate almaktır.
  2. Tercih edeceğiniz borsanın ne olduğuna,  hangi sözleşmelere ya da ürünlere yatırım yapılacağına karar verilmelidir.
  3. Borsayı tecrübe etmenizi sağlayan bununla birlikte herhangi bir risk almanıza gerek olmayan uygulamaları indirebilir ve bu uygulamalar aracılığıyla deneyim kazanabilirsiniz. Hatta borsayı tecrübe etmenizi sağlayacak oyunları da indirip oynayabilirsiniz.
  4. Borsada işlem yapmanızı sağlayan çok sayıda aracı firma bulunmaktadır. Bunlardan birisini seçmeli, seçim yaparken size sundukları hizmetler, komisyon oranları ve tabi ki resmiyet boyutlarını iyi araştırmalısınız. Ne yazık ki günümüzde çok sayıda resmi olmayan aracı kurum bulunmaktadır. Yanlışlıkla bu kurumlardan birisini tercih etmeniz sizler için telafisi zor ekonomik kayıplara neden olabilir. Burada da daha önce borsa oynayan kişilerin tecrübelerinden faydalanmayı deneyebilirsiniz.
  5. Borsaya girmek için yukarıdaki işlemleri tamamladıysanız yapmanız gereken son işlem ise  yatırım hesabı açmaktır.
  6. Hangi ürüne ya da hisseye yatırım yapılacağına karar verilmelidir.
Ayrıca Bakınız.  Elon Musk Tweeti ile Kripto para piyasası yine karıştı!

Son Söz

Borsa dünyanın en fazla tercih edilen yatırım araçlarının başında geliyor. Doğal olarak bu özelliğiyle de çok sayıda yatırımcının da ilgisini çekiyor. Ne yazık ki borsa oynayan çok sayıda kişi de bu süreçten büyük ekonomik kayıplarla ayrılmak zorunda kalıyor. Piyasa ekonomisinin bu kadar esnek olduğu günümüz dünyasında bir borsa yatırımcısının izleyeceği en önemli yollardan birisi ise borsa piyasasına yön veren büyük yatırımcıları takip etmek ve bu tercihler üzerinden yatırım kararlarını vermek. Bunların dışında ise borsa yatırımcısı olmanın gerektirdiği teknik yeterliklere sahip olmadan asla bu ekonomik tercihi yapmamalısınız. Ve tabi ki yatırım için ayırdığınız miktar sadece borsa yatırımcısı olabileceğiniz limitlerde olmamalı olası kötü senaryolar durumunda bir B planınız olacak bir yatırım miktarını da kenara ayırmalısınız.

Borsa Nasıl Oynanır?

Borsa nasıl oynanır sorusuna bir de videolu bir yanıt vermek istedik. Hepinize iyi seyirler.

Kaynakça:

Emsen, Ö. (2019). TÜRKİYE’DE BORSA VE GELİR DAĞILIMI İLİŞKİLERİ . Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi , 20 (2) , 98-116 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/cumuiibf/issue/50375/613838



Cevap bırakın