Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Keratokonus nedir? Keratokonus tedavisi 2020

Bu yazımızda siz değerli okurlarımıza bir çok kişinin görme kaybına neden olan Keratokonus hastalığından bahsetmek istedik, Çok sinsi bir hastalık olan Keratokonus hastalığı bazı kişiler tarafından oldukça geç fark edilir. Peki Keratokonus nedir?, Keratokonus hastalığı belirtileri nelerdir?, Keratokonus nasıl tedavi edilir?, gibi sorular için cevap niteliğinde bir yazı hazırladık..

Keratokonus nedir?

Keratokonus bi hayli bazı zamanlarda görülen ve görme kaybına neden olan göz hastalıklarından biridir. Göze gelen ışığın görme durumunu rahatsız etmesiyle görülen bu hastalık ile ilgili araştırma konusu olanları siz değerli okurlarımız için araştırmaya koyulduk. Kalıcı körlüğe bile neden olabilecek keratokonus erken müdahale edilerek çeşitli yollarla tedavi edilebilir. Peki Keratokonus nedir? Keratokonus neden olmaktadır? Keratokonus belirtileri nelerdir?

Keratokonus, Korneanın koni şeklinde öne doğru çıkması rahatsızlığına keratokonus denir. Gözüne en ön bölümünde bulunan ince tabakanın normal bir insan da kubbe şeklinde olması gerekir. Bu tabakadan yansıyan ışıklar görme için kırılır. Kubbe şeklinde olması sebebiyle doğrudan değil kırılarak gelen ışıklar doğru görmeyi sağlar. Lakin çeşitli nedenlerden ötürü öne doğru çıkan bu katman ışıkların doğru kırılmasını önüne geçer. Görme sorununa neden olmaktadır. Bulanık ve bozuk bir görüşe neden olan bu şekil bozukluğu genelde ergenlik zamanında başlar. 10 ve 20’li yaşlar içinde ortaya çıkma olasılığı git gide artan keratokonus, ile ilgili yapılan araştırmalarda hastalığın am olarak neden meydana geldiği bilinmemekte. Lakin anne veya babadan çocuğa geçme durumu tespit edilmiştir.

korneanın dışa doğru sivrilmesi

KERATOKONUS NEDEN OLUR?

Nadiren görülen keratokonsun ufak travmatik durumlar sonucu meydana geldiği görülmektedir. Gözün sürekli olarak olarak ovuşturulması keratokonusun yaşanmasında en büyük etkenlerden biri olarak görüldü. Bunun bunun yanında görme problemi yaşayan bir birinin değeriz lens kullanma sonucu korneasının zarar görmesi bunun bunun yanında çok fazla göz alerjisi ve gribal enfeksiyon yaşayan bireylerde de korneanın hasar almasıyla yaşanabilir riski fazladır.

Ayrıca Bakınız.  Koronavirüsü gripten ayıran en önemli özelliği

göze takılan yumuşak lensle görülme meydana gelir

KERATOKONUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göz bebeği olan kısmın dışarı doğru çıkacak bir şekil alır. Göz kapağında sürekli olarak olarak batma hissi olur. Keratokonusu olan kişi belli bir süre sonra bulanık ve uzağı net görmemeye başlar. Bunun bunun yanında göz yapısı bozulur. Sulanma ve kaşınma gibi sorunlarda ardı sıra görülür. Işığa olan hassasiyet artar.

keratokonus nadiren görülen bir göz hastalığı

KERATOKONUS TANISI VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tanısını koymak arada bir seneler sürer. Lakin şişme belirginleşince hasta fark eder etmez hastaneye gitmesi lazım. Muayene sırasında tespit edildiğinde yüzeyin durdurulması için bazı yöntemler kullanılır. Bunun bunun yanında bazı cerrahi müdahaleler mevcuttur. Bunlardan bir diğeride çapraz bağlama yöntemidir. Bunun bunun yanında kornea nakli de yapılabilir. Lakin en hafif yöntemler ise yumuşak lens kullanılmasıyla ilaçlarla sivrilme durdurulurken lenslerde görünüm düzeltilir.



Cevap bırakın