Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Kredi Kartı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir EFT Havale IBAN Nedir Avantajları 2022

Kredi Kartı veya Banka Kartı ile Ödeme

Kredi kartı, bankaların ve bazı finans kuruluşlarının müşterilerine verdiği, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında ödeme amaçlı veya banka ATM’lerinden nakit avans çekmek amaçlı kullanılabilen, yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlerle ödenmek zorunda olunduğu, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır.

Kredi Kartının Özellikleri Nelerdir
Kredi Kartının Özellikleri Nelerdir

Kredi Kartının Özellikleri Nelerdir?

Kredi kartları verildikleri bankalara ve niteliklere göre farklı özelliklere sahiptirler. Ancak her kredi kartının ortak olan önemli özelliklerinin varlığı söz konusudur. Bunları ise şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır: - Kredi kartının verilmiş olduğu banka ile anlaşmalı üye işyeri ağında puan ve taksit olanakları sunar, Kredi kartı kullanıcısına özel kampanyalardan, ayrıcalıklı ek hizmetlere kadar kişinin hayatını kolaylaştıran ve zenginleştiren pek çok ayrıcalığa sahip olma olanağı sağlar. - Kazanılan puanlardan istenildiği şekilde alışveriş yapma olanağı sunar ve kişilerin emekliliğine katkı sunar. - Taksitli nakit avans kullanım olanağı sağlar. Tüm bu özellikler pek çok birbirinden farklı olan kredi kartları için geçerli olabilmektedir. Bu bakımdan kredi kartı kullanımı günümüzde pek çok insan tarafından vazgeçilmez unsurlar arasın da yerini almaktadır.

İnternetten alışverişte ödeme yöntemlerinin en çok tercih edileni, pratikliği nedeniyle kredi kartı ile ödeme. Mastercard ve VisaCard ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüm e-ticaret sitelerinde online ödeme yapmak mümkün. Ekstra taksit, taksit erteleme, vade farksız taksitlendirme gibi seçeneklerle alışverişi daha da cazip hale getiriyor.

Banka kartı ile ödeme imkanı tanıyan 3D Secure ise kredi kartı kullanmayı tercih etmeyen ama internetten alışveriş yapmak isteyen tüketicinin ilk tercihlerinden biri oluyor. Kart bilgilerini 3. şahısların ulaşamayacağı özel şifreleme yöntemleri ile bankaya ileten 3D Secure, alışverişte tüketicinin kendini güvende hissetmesini sağlıyor. Havale ya da EFT gibi uzun işlemler yapmayı gerektirmeyen banka kartı ile ödemenin kredi kartından tek farkı taksit imkanı sunmuyor oluşu.

Kredi Kartı İle Ödeme Almanın Faydaları

Şirketler açısından kredi kartıyla ödeme almanın birçok faydası bulunuyor. Özellikle vadeli satışlarda elden taksit yapmak sonrasında tahsilatın gecikmesine yada hiç gerçekleşmemesine neden olabiliyor.

Ayrıca Bakınız.  Rüyada altın görmek ne demek? Diyanet'e göre rüyada çeyrek altın almanın anlamı...

Müşteri için Kullanışlı olması;

Genel olarak günümüzde hemen hemen herkes birden fazla kredi kartına sahip. Bunun temel nedenini her bankanın müşterisine sunmuş olduğu kredi kartıyla birlikte müşterinin sahip olduğu olanakların farklılaşması. Bankaların yapmış olduğu anlaşmalar da özellikle müşterilerin birden fazla kredi kartı tercih etmesine neden oluyor. Özellikle taksit sayılarının ve alınan komisyon oranlarının firmadan firmaya kullanılan kredi kartına göre değişmesi müşterilerin birden fazla kredi kartı kullanmasının en önemli nedenleri arasında. Aynı zamanda kredi kartlarının kullanımı için alınan komisyon oranları da bu durumu etkiliyor. Bu nedenle e-ticaret yapan bir firmanın müşteriler için olabildiğince çok çeşitli ödeme yöntemini içeride barındırması gerekiyor.

Nakit Akışını Artırması;

Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için nakit akışının sorunsuz olması gereklidir. Bunun nedeni ise yatırım bütçesinin veya bir başka ifadeyle sermayenin düşük olmasıdır. Olası gecikmeler yada hiç tahsilat yapılamaması durumu bu ölçekteki firmalar için hayati tehlikelere neden olabilir. Bu nedenle firmaların tahsilatlarını kredi kartı ile yapması yaşanması muhtemel olumsuzluklardan etkilenmemek anlamına gelecektir.

Müşteriyi Alışverişe Teşvik Eder.

Kredi kartı kullanımı halen ülkemizde ve dünyada kontrollü, bilinçli bir şekilde gerçekleşemiyor. Birçok kişi için harcamada kolaylık anlamına gelen kredi kartı çoğu insan için belki de hiç geri ödemeyeceği algısıyla harcama yaptığı bir araç. Bununla birlikte kredi kartıyla alışveriş olanağı sunmak bir firma açısından müşterileri kazanma ve onları daha fazla harcama yapmaya teşvik etme anlamına da geliyor. Özellikle kredi kartıyla sunulan imkanlar harcamayı kişiler için kolaylaştırdığı gibi motive de eden bir enstrümana dönüşmesine de neden oluyor.

Kredi Kartı İşinize Meşruiyet Kazandırır

Kredi kartı ile yapılan tüm harcamalar doğal olarak kayıt altına alınacaktır. Bu durum yapmış olduğunuz ticaretin de ibrasını kolaylaştıracağı gibi olası vergi sorunlarını yaşamanızın da önüne geçecektir. Aynı zamanda müşterinin kredi kartıyla ödeme yapması müşterinin de korunması anlamına gelecektir. Yaşanabilecek herhangi bir ihtilaf durumunda müşterinin kendisini koruyabilmesi için kullanacağı bir araç olacaktır. Bu nedenle de müşterilerin sizi tercih etmesine katkı sağlayacaktır.

Kredi Kartı Karşılıksız Çek Riskinden Koruyacaktır

Kredi kartı ile yapılan alışverişte müşteri ve satıcı için ortak muhatap bankadır. Doğal olarak oluşabilecek tüm olumsuzlukları yönetmek ve her iki tarafı da güvence altına almak yükümlülüğü bankaya aittir. Satıcı için sattığı ürün veya mal karşılığında aldığı senet veya çekin karşılıksız çıkma ihtimalinin de ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Bu şirketlerin yaşamlarını sürdürmesinde hayati öneme sahip nakit akışını da güvence altına alacağı için firmalar için çok önemli bir kazanımdır.

Kredi Kartı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir
Kredi Kartı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Kredi Kartı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kredi kartı kullanmak gerçekten günümüzde bir beceri gerektiriyor. Bunu okuyan birileri nasıl olur canım demiş de olabilir. Atalarımız şunu söylerdi; “para kazanmak değil harcamak zordur” kazandığını doğru harcayamazsanız sahip olduğunuz her şeyi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle kredi kartı kullanırken çok dikkat edilmelidir.

Ayrıca Bakınız.  Kahve makinesi modelleri

Kredi Kartınız ile Ödeyebileceğiniz Kadar Harcayın

Kredi kartı ile yaptığınız harcamaları hiçbir zaman ödemeyeceğinizi düşünerek hareket etmeyiniz. Taksit sayısının fazlalığı da sizleri yanıltmasın. Her zaman için ödeme ve gelir dengesi içerisinde harcama yapmak finansal geleceğiniz açısından çok önemlidir. Şayet doğru harcama yapamazsanız kredi kartı ödemelerinizi yapamaz hale gelirsiniz ki bu durum da sizin bankacılık hizmetlerinden çok kısa bir sürede mahrum kalmanıza ve faiz yüküyle karşı karşıya gelmenize neden olacaktır.

Sürekli Asgari Tutarı Ödeme Hatasına Düşmeyin

Kredi kartı ekstreleriniz geldiğinde karşınızda borcunuzun tamamı ve ödemeniz gereken asgari tutar yer alır. Bu durum çoğu zaman yanıltıcı olabilir. Birçok kişinin asgari tutarın ödenmesinin yeterli olduğunu düşünmesi veya bunu kasıtlı yapması çok kısa bir süre içerisinde kredi kartınızın kullanılamaz hale gelmesi anlamına gelebilir. Aynı zamanda yüksek faiz yüküyle karşılaşmanız anlamına gelecektir. Günümüzde yapılan politika faiz oranlarındaki indirime rağmen halen %1.80 dolaylarında kredi kartı faiz oranları uygulandığını düşünürsek dikkatli olmanın kaçınılmaz olduğu anlaşılıyor.

Kredi Kartı Sözleşmesinin İyi Okuyunuz

Kredi kartı kullanıcılarının birçoğu kredi kartı alınması esnasında kendisine imzalattırılan uzun metinlerin yer aldığı sözleşmeleri okumuyor. Bu durum daha sonra oluşabilecek sorunlar esnasında karşınıza başka müeyyidelerin gelmesi anlamına gelebiliyor. Bu nedenle bir kredi kartı alırken size imzalatılan sözleşmeyi iyi okumanız gerektiğinizi aklınızdan çıkarmayınız. Satırlar arasına sıkıştırılmış teknik terimleri konusunda da bankacılardan ve hatta gerekiyorsa bir hukukçudan destek almalısınız. Diğer tüm senaryolar başka sorunlar anlamına gelebilir.

Kredi Kartı ile Mümkün Olduğunca Nakit Avans Kullanmayınız

Kredi kartlarının bir diğer özelliği ise müşterilere nakit avans hizmeti sunmasıdır. Birçoğumuz yaşantımızda ekonomik sorunlarla baş etmek zorunda kalabiliyoruz. Bu durumlarda tercih ettiğimiz bir yöntem ise kredi kartından nakit avans çekmek oluyor. O an için kurtarıcı gibi görünse de daha sonra ödeyeceğiniz faiz ve tutar değerlendirildiğinde çok büyük bir yük olarak karşınıza çıkabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca kredi kartından nakit avans çekmemeye özen gösteriniz.

Kredi Kartı Kampanyaları ve Puan – Para Hediyeleri

Kredi kartlarının en önemli özelliklerinden birisi de bankaların ve satıcıların yaptığı kampanyalar. Müşteriyi cezbeden bu kampanyalardan faydalanabilmek için bankaların sizlerden ne talep ettiğini iyi bilmelisiniz. Birçok kredi kartı bu tür hizmetler karşılığında yıllık kredi kartı kullanım aidatı bedeli alıyor. Ekonomik bir hak olarak mümkün olduğunca kredi kartı için aidat alınmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun için en önemli ve kolay yöntem sunulan kampanya karşılığında banka sizden ne talep ediyor bunu öğrenmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Diğer türlüsü Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmaya dönüşebilir.

IBAN NEDIR?

Günlük hayatta bir kişiye ya da kuruma para gönderirken sıklıkla duyduğumuz kavramlardan biri IBAN (International Bank Account Number) ya da sık kullanılan biçimiyle IBAN numarasıdır. Aslında Avrupa Birliği Düzenlemeleri kapsamında ülkeler arasındaki para transferlerinin hızlı olması ve maliyetlerin minimuma düşmesi için geliştirilmiştir. IBAN sayesinde bankalar ve diğer tüm kuruluşlar arasındaki para transferlerindeki hatalar ve gecikmeler en az seviyeye iner.
TCMB’nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) tebliğine göre IBAN numarası, müşteri hesap numaralarının belirli bir standart dahilinde düzenlenmesiyle elde edilen uluslararası banka hesap numarasıdır. Bir IBAN numarası, sadece bir banka hesabına ait olabilir

Ayrıca Bakınız.  Çoraptan kedi yapımı videolu anlatım
EFT-Havale ile Ödeme Yöntemi
EFT-Havale ile Ödeme Yöntemi

EFT-Havale ile Ödeme Yöntemi

E-ticarette en çok kullanılan ödeme yöntemlerinden biri de EFT yöntemidir. Bu yöntemde bankalar arası para transferi gerçekleştirilerek güvenli bir ödeme gerçekleşir. Kredi kartına karşı EFT’nin avantajı daha fazla güvenli olmasıdır.
Günümüz şartlarından insanların internet ve telefon bankacılığını sık sık kullanması ile hayatımıza giren EFT dilediğiniz yer zamanda ve dilediğiniz kişiye arzu ettiğiniz miktarda para transferi yapma imkanı sunmaktadır.

EFT Ne Demek Açılımı Nedir

EFT yani tam adıyla Elektronik Fon Transferi Sistemi de tam olarak kurum ve bireyler arasındaki para alışverişini elektronik ortamda (internet ve mobil) gerçekleştirmesini sağlayan sistemdir. EFT işlemleri banka şubelerinden de yapılabilmektedir. Ancak daha zahmetsiz ve zamandan tasarruf ederek gerçekleştirmek isterseniz internet ve mobil bankacılığı kullanabilirsiniz. EFT yapılırken gerekli olan 4 unsur bulunmaktadır.
– Gönderen
– Banka
– Alıcı
– Alıcının bankası
Bu bilgileri doğru verdiğiniz takdirde resmi tatiller ve hafta sonları dışında 08:00-17:00 saatleri arasında dilediğiniz zaman EFT işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu saatler sonrasında yapılan EFT işlemleri bir sonraki iş gününde gerçekleştirilir.

EFT ile Havale Arasındaki Fark Nedir

– EFT farklı banka hesapları arasındaki para transferini sağlar ancak havale aynı bankadaki farklı hesaplar arasındaki transferi sağlamaktadır.
– EFT’nin onay süresi daha kısadır
– EFT işlemleri için istenen bilgiler daha azdır havalede bu işlem daha uzun tutulur.
– Genellikle EFT ücreti daha pahalıdır, havale ücreti ise daha ucuzdur.

Sanal Kart Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bankanın desteklediği müşterilerine verilen; kart numarası, son kullanma tarihi, CVC kodu olan yalnızca internet alışverişlerinde kullanılmak üzere olan bir ödeme aracıdır. Sanal kart ile yapılan alışveriş ücretleri bağlı olan kredi ya da banka kartından düşer.

Sanal Kart Ne İşe Yarar:

Daha önce kullanmadığınız bir internet sitesinden alışveriş yapıyor ya da güvenilir bile olsa büyük meblağ ödediğiniz bir internet alışverişi yapıyorsanız ayrıyeten kredi ve banka kartı bilgilerini bu site ile paylaşmak istemiyorsanız işte bu gibi durumlarda bankaların sanal kartları devreye giriyor.
Sanal kart bilgileri fiziksel kart bilgilerinden farklı olacağı için olası hırsızlık ve dolandırıcılık işlemleri oluşursa sanal kart kullandığınız için bilgileriniz daha güvenli bir halde oluyor.
Yani kısaca sanal kart daha güvenli şekilde ödeme yapmak için kullanılmaktadır.

Sanal Kart Nasıl Temin Edilir:

Bankalara ait internet ya da telefon bankacılığı kullanılarak kolaylıkla talep oluşturulabilir. Sanal kart talebi bankalara SMS yoluyla da iletilebilmektedir. Sanal kart oluşturmak istenen banka şubesine giderek de bu isteğe karşılık hizmet alınabilir.
Bu hizmetin talep edilmesi halinde sanal kartlar hemen oluşturulur ve müşterinin hizmetine bazı bankalar hariç hiçbir ücret alınmadan sunulur.

Sanal Kart Kullanımı:

Sanal kartların kullanımı tıpkı banka ve kredi kartı kullanımına benzemektedir. Tek farkı sadece internet ortamında bu kullanımlar sağlanmaktadır. Alışveriş işlemi bitirildikten sonra kalan limit tekrar kredi kartına aktarılabilir.

Sanal Kart Hizmeti Veren Banka ve Bazı Firmalar:

Benim en çok kullandığım sanal kart Turkcell şirketi ile kullandığım Paycell uygulamasının sanal kartıdır. Her banka veya işletme sanal kart hizmetlerinde küçük farklarla da olsa ek özellikler koymaktadır.

  • Papara
  • İninal
  • Garanti Bankası
  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Odeabank
  • QNB Finansbank
  • Fibabank
  • Şeker Bank
  • Akbank

Umarım hepiniz için faydalı bir metin olmuştur.

Kredi kartıyla ilgili detaylı bilgi için https://tr.wikipedia.org/wiki/Kredi_kart%C4%B1 adresini ziyaret edebilirsiniz.



Cevap bırakın