Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

NFT Nedir Nasıl Yapılır ve Neden Bu Kadar İlgi Görüyor 2021-2022

NFT Nedir Nasıl Yapılır ve Neden Bu Kadar İlgi Görüyor 2021-2022

NFT son dönemde birçok kişinin ilgisini çekti. Aslında bu ilginin temel nedeni birçok kişinin anlamlandıramadığı bu görsellerin inanılmaz bütçelere alıcı bulmasından kaynaklanıyor. Ülkemizde ise bu ilgiyi artıran son olay ise Cem Yılmaz’a ait NFT’nin 40 bin dolar gibi inanılmaz bir fiyata alıcı bulması oldu. Peki NFT nedir, Neden bu kadar ilgi görüyor ve NFT nasıl yapılır? NFT alım satımı nasıl yapılır? Gelin hep birlikte bakalım.

NFT Nedir?

NFT’yi tanımlamanın en kolay yöntemi aslında İngilizce açılımı üzerinden bir tanımdan geçiyor. NFT – Non-Fungible Token yani takas edilemez jetonlar anlamına gelmektedir. NFT tarihçesine baktığımızda ise öyle çok uzun yıllar geriye gitmemize de gerek yok. İlk NFT’nin ortaya çıkışı 2015 yılında gerçekleşiyor. NFT’ler ile dijital sanat eserlerini ve koleksiyon ürünlerini tescil edebilir aynı zamanda da satılabilir hale getirebilirsiniz. NFT blok zincir teknolojisi kullanılarak kayıt altına alınan dijital sertifikalar olarak kullanılabilmektedir. NFT’de GIF’ler, şarkılar ve videolar dahi bulunuyor. NFT bir nevi dijital sertifika olarak görülüyor.

NFT dediğimizde aslında aklımıza gelmesi gereken gerçek dünyada bulunan koleksiyonların her bir parçasının dijital yansıması olmalıdır. NFT’leri özel kılan tahmin edilememesi, benzersiz olması ve değiştirilememesinden kaynaklanıyor. NFT, blok zinciri teknolojisiyle kayıt altında tutulan dijital sertifikalar olarak kullanılıyorlar.

NFT Nasıl Yapılıyor
NFT Nasıl Yapılıyor

NFT Nasıl Yapılıyor?

NFT’nin en önemli özelliği koruma altına aldığı örneğin futbolcu kartı vb. gibi koleksiyon ürünlerini biricik hale getirmesi. Bunun için NFT‘lerin birbirleri arasında rahatlıkla ayrılabilir olması gerekir. Bu nedenle bu biricik olma durumunu sağlamak amacıyla genellikle Ethereum altyapısında oluşturulan bu dijital varlıklar, ERC-721 ve ERC-1155 belirteçlerinin standartlarına göre oluşturuluyorlar. Ethereum altyapısının yanı sıra Eos, Neo ve Tron geliştiricileri de NFT oluşumunu teşvik etmek adına kendi belirteç standartlarını yayınladılar.

Ayrıca Bakınız.  2022'de Gözde Olabilecek 9 Metaverse Coini

NFT’ler temelde üç özelliğe sahip. Bunlar;

  • NFT’lerin bölünmes oluşu,
  • NFT’lerin yıkılmazo oluşu,
  • NFT’lerin doğrulanabilir oluşudur.

NFT Neden Bu Kadar İlgi Görüyor?

NFT’nin ilgi görmesindeki temel unsurlardan birisi de aslında kripto para dünyasına duyulan ilgiyle de ilişkili gibi duruyor. Son dönemin en önemli değişim ve yatırım araçlarından birisi olan kripto paralar, blok zincir teknolojisinin bir benzer etkisi de NFT’lerde de görülüyor. Tabi bununla birlikte yatırım aracı olarak kullanılan NFT’lerin getirisi de birçok yatırımcının da ilgisini çekiyor. Aslında bu tür yatırımlar bir tarafıyla da alan kişi açısından iyi bir reklam aracı olarak da değerlendirilebilir. Birçok kişi için hiçbir anlam ifade etmeyen özellikle dijital NFT’lerin bu kadar büyük rakamlara birileri tarafından alınıyor olması aynı zamanda bu kişinin kim olduğunun da merak edilmesine neden olabiliyor. Bu gibi nedenlerle NFT’ler son dönemde çok fazla ilgi görüyor

NFT Nasıl Alınır ve Satılır
NFT Nasıl Alınır ve Satılır

NFT Nasıl Alınır ve Satılır?

NFT’leri çok sayıda farklı dijital platformlar üzerinden alabilir ve satabilirsiniz. Burada önemli olan ne tür NFT’lere ilgi duyduğunuz ve bunların satışını yapan yerlerin neresi olduğu ile birlikte tercih ettiğiniz platformun güvenilirlik düzeyidir. Kripto para ve blok chain teknolojisine uzak değilseniz NFT alıp satma konusunda neredeyse hiç sorun yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. NFT satan bazı sitelerin isimleri ise şöyle: OpenSea, SuperRare, Nifty Gateway, Foundation, VIV3, BakerySwap, Axie Marketplace, Rarible, NFT ShowRoom.  Satın almak istediğiniz ürünün bulunduğu platforma özgün bir cüzdan gerekli olmaktadır.

NFT nedir, nasıl yapılır, nasıl alınır ve satılır sorularının tamamına bir video üzerinden yanıt bulmak istiyorsanız aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririz.

Ayrıca Bakınız.  Altın fiyatları yükselecek mi? 2020

 

 



Cevap bırakın