Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Süper Bilgisayar Nedir, Ne İşe Yarar En Hızlı 2021 – 2022

Süper Bilgisayar Nedir, Ne İşe Yarar En Hızlı 2021 – 2022

Bilişim teknolojisi alanındaki teknolojik gelişmelerin hızı son 10 yılda özellikle inanılmaz düzeylere ulaşmış durumda. Özellikle milenyum denilen 2000 yılı sonrasında yaşanan gelişmeleri baş döndürücü olarak tanımlamak çok yerinde ve uygun olacaktır. Akıllı cihazların artması, internet hızının artması, mobilizasyonun artması ve son dönemde yaşanmakta olan koronavirüs salgınıyla birlikte teknoloji kullananların sayısı ve teknolojiye olan ilgi de hat safhaya ulaştı. Bu durum sadece ülkemizle sınırlı olmamakla birlikte tüm dünya için de geçerli.

Süper Bilgisayar Nedir?

Süper bilgisayar, son derece güçlü bilgisayarlar sınıfından herhangi biri. Terim genellikle herhangi bir zamanda mevcut olan en hızlı yüksek performanslı sistemlere uygulanır. Bu tür bilgisayarlar öncelikle aşırı yüksek hızlı hesaplamalar gerektiren bilimsel ve mühendislik çalışmaları için kullanılmıştır. Süper bilgisayarlar için yaygın uygulamalar, iklim ve hava durumu, kozmosun evrimi, nükleer silahlar ve reaktörler, yeni kimyasal bileşikler (özellikle farmasötik amaçlar için) ve kriptoloji gibi karmaşık fiziksel fenomenler veya tasarımlar için matematiksel modellerin test edilmesini içerir. 1990’larda süper hesaplamanın maliyeti düştükçe, daha fazla işletme pazar araştırması ve işle ilgili diğer modeller için süper bilgisayarları kullanmaya başladı.

Süper Bilgisayarların Özellikleri Nelerdir?

Süper bilgisayarların bazı ayırt edici özellikleri vardır. Geleneksel bilgisayarlardan farklı olarak, genellikle program talimatlarını yorumlamak ve aritmetik ve mantık işlemlerini uygun sırayla yürütmek için devreler içeren birden fazla CPU’ya (merkezi işlem birimi) sahiptirler. Yüksek hesaplama hızları elde etmek için birkaç CPU’nun kullanılması, devre teknolojisinin fiziksel sınırları tarafından zorunludur. Elektronik sinyaller ışık hızından daha hızlı hareket edemezler, bu da sinyal iletimi ve devre anahtarlama için temel bir hız limitini oluşturur.

Ayrıca Bakınız.  2021 Huawei Petal Search Nedir, Ne Demek, Arama Motoru, APK, Download, İndir

Süper bilgisayar, devre bileşenlerinin minyatürleştirilmesi, devre kartlarını bağlayan tellerin uzunluğundaki çarpıcı azalma ve soğutma tekniklerindeki yenilikler (örneğin, çeşitli süper bilgisayar sistemlerinde, işlemci ve bellek devreleri, elde etmek için kriyojenik bir sıvıya daldırılır) sayesinde bu sınıra neredeyse ulaşılmıştır. en hızlı çalıştıkları düşük sıcaklıklar). CPU’ların son derece yüksek hesaplama hızını desteklemek için depolanan verilerin ve talimatların hızlı bir şekilde alınması gerekir. Bu nedenle, çoğu süper bilgisayarın çok büyük bir depolama kapasitesinin yanı sıra çok hızlı bir giriş/çıkış kapasitesi vardır.

Süper Bilgisayar Nedir, Ne İşe Yarar En Hızlı
Süper Bilgisayar Nedir, Ne İşe Yarar En Hızlı

Türkiye’de Süper Bilgisayar Var Mı? Nerede?

Türkiye’de de süper bilgisayar bulunuyor. Türkiye’de bu alanda İTÜ UYBHM ve Harran Üniversitesi HarranHPC 25 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. tarafından çalışmalar yapmaktadır. Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi Projesi’nde yer alan süper bilgisayarlar, birçok işlemciden oluşmakta ve saniyede trilyonlarca işlem yapabilmektedir. Kamu kaynakları (DPT) ile gerçekleştirilen bu projeler sayesinde, akademik ve endüstriyel araştırmalara hesaplama gücü sunmanın ötesinde bu alanda uzman insan kaynağı ve bilgi birikiminin sağlanması, yüksek başarımlı bilişim uygulamaları için bir sinerji merkezi oluşturulması sağlanmaktadır.

Süper Bilgisayar Nedir
Süper Bilgisayar Nedir

En Hızlı Süper Bilgisayar Fiyatı 2021 – 2022

2021 yılından itibaren RIKENde bulunan itibaren ARM mimarili Japon Fugaku, Amerikan Summiti geçerek TOP500 listesinde birinciliği almıştır. 150.000’i aşkın Fujitsu A64FX işlemciye sahiptir ve 28,3 MW’lık bir güç tüketimine sahiptir. Projenin yaklaşık maliyeti 1 milyar Amerikan dolarıdır.

Süper Bilgisayar Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kaynakça

https://www.britannica.com/technology/supercomputer



Cevap bırakın