En İyi E-ticaret Yazılımları 2022
En İyi E-ticaret Yazılımları 2022
E-ticaret her geçen gün hayatımızın vazgeçilmez araçlarından birisi olma yönünde emin adımlarla ilerliyor. İnternet kullanımının ve hızının artması, mobilizasyon, akıllı cihazların kullanılması ve son olarak 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgınının etkisinin tüm dünya ve ülkemizde halen etkisini sürdürmesi e-ticaret hacmini her geçen gün artırıyor. Ülkemiz de bu değişimin etkisi altında. Tabi ki e-ticaretin bu kadar popüler olmasındaki başka nedenler de var. Zaman ve mekan bağımsız erişim, satın alınmak istenilen ürünlerin incelenmesi ve muadilleriyle kolaylıkla karşılaştırılabilmesi, eve teslimat, kullanıcı yorumlarına erişim ve en önemlisi kaliteli ürünü uygun fiyata alabilme seçenekleri e-ticaretin tercih edilmesinde önemli faktörler.
E-ticaretin ekonomik büyüklüğünün her geçen gün daha da büyümesi sadece Amazon gibi bir firmanın dünyanın birçok devletinin ekonomisiyle yarışır hale gelmesi bile çok sayıda yatırımcının bu alanda kendisine yer bulması konusunda büyük bir cesaret kaynağı. Aynı zamanda çağın değişimlerine ayak uyduramayanın da var olmasının artık neredeyse imkansız olduğu günümüzde ekonomik ve ticari varlığını sürdürme gayretinde olan girişimciler için artık olmazsa olmaz bir araç e-ticaret. Peki e-ticaret dünyasına ilk adım atacak kişiler için nasıl bir yol izlenmeli ve en önemlisi en iyi e-ticaret uygulaması hangisi gelin birlikte bu soruya yanıt verelim.
E-ticaret Sürecinde Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
E-ticaret yapmaya karar veren bir yatırımcının ilk olarak ne yapmak istediğini çok iyi tanımlaması gerekli. Bunun için de öncelikli bir durum analizi yapmalıdır. Neredeyim, nereye gitmek istiyorum ve nasıl gideceğim sorularının yanıtlarını aramak bu sürecin en can alıcı bölümlerinden birisini oluşturuyor. Bu sürecin içerisine kesinlikle piyasa ve rakip analizi bölümünü de dahil etmelisiniz. Piyasada değişimi ve gelişmeleri gözlemlemek ve buna uygun bir strateji belirlemek sizlerin e-ticaret konusundaki başarınız için büyük katkı sağlayacaktır. Sahip olduğunuz ekonomik büyüklüğünüz de yolculuğun başında olan birileri için sektör belirleme de büyük önem arz etmekte. Şöyle ki dünlerde var olan ve piyasada yer edinmiş bir firmayla rekabet edecek ekonomik yeterliğe ve insan kaynağına sahip değilseniz çok net bir şeklide alternatifleri belirlemeli ve bu alternatifler üzerinden süreci planlamalısınız.
Yatay değil, dikey hareket etmeli, yatırımlarınızı buna uygun belirlemelisiniz.
E-ticaret için buradan kast edilen dünlerde birileri tarafından keşfedilmiş bir alana ortak olmak yerine yeni bir alan belirlemeye çalışmalı ve kendiniz için ve mümkünse sadece sizin bulunacağınız bir alanı belirleyerek yatırımı orada yapmalısınız. Bunun için size önerim yurtdışındaki e-ticaret sitelerini ziyaret etmeniz, toplum sosyolojisi ve ekonomik koşulları itibariyle hedef kitlenizle benzerlik gösteren ülkelerin satış trendleri üzerinden belirlemeler yapmanızdır. Kaba taslak bir anlatımdan sonra en iyi e-ticaret uygulamaları 2022 başlığına geri dönecek olursak gelin hep birlikte 2022 yılı için en iyi e-ticaret uygulamalarına birlikte bakalım
En İyi E-Ticaret Uygulaması Hangisi 2022
E-ticaret uygulamaları bütünüyle değerlendirildiğinde iki kategori altında toplanabilir. Bunlar;
- Ücretli E-ticaret uygulamaları
- Açık kaynak kodlu e-ticaret uygulamalarıdır.
E-ticaret uygulamalarını tercih ederken başlangıçta nasıl bir uygulama tercih edeceğinize karar vermelisiniz.
En İyi Ücretli E-ticaret Uygulamaları 2022
Açık kaynak yazılım olarak dünyada kendini kanıtlamış yazılımlara ek olarak belirli ücretler karşılığında e-ticaret alt yapısı hizmeti veren birçok profesyonel firma vardır. Bu firmaların neredeyse tamamı yıllık bir ücret karşılığında bir anlamda yazılımı e-ticaret sitelerine kiralarlar ve sitenin footer kısmında bunu belirtirler. Bazı yazılım firmalarıyla ek anlaşmalar halinde yazılım satın alınabilir ve ondan sonraki süreçte yazılım üzerinde düzenlemeleri bağımsız olarak yapabilir ve footer kısmındaki reklam ibaresi kaldırılabilir. Ülkemizde e-ticaret sitelerine alt yapı hizmeti sağlayan yazılım firmalarından öne çıkanlar aşağıda sıralayalım. (Sıralama alfabetik yapılmıştır.)
- Akınsoft
- Bilginet
- Dayneks
- E-Ticaret Kur
- E-Ticaret Port
- İdeaSoft
- İkost
- KMK
- Kobimaster
- Kolay Mağaza
- Neticaret
- Online Mağaza
- Platin Market
- ProjeSoft
- ProTicare
- RGS Yazılım
- Shelfi
- Ticimax
- T-Soft
- Zencommerce
Bu firmalar e-ticaret sitesi sahiplerine hem gelişmiş bir e-ticaret yazılımı hizmeti hem de hosting hizmeti sağlamakta ve yıllık bir ücret almaktadır. İçlerinden bazıları kısıtlı özellikleri kapsayan bir paneli müşterine ücretsiz sunmaktadırlar.
En İyi Ücretsiz E-ticaret Uygulamaları 2022
En iyi ücretsiz e-ticaret uygulamaları, açık kaynak yazılımlar yani internette daha sık görme ihtimaliniz olan ‘’OpenSource’’ yazılımlar, ücretsiz yazılımlardır ve eğer gerekli kod bilgisi, yazılım bilginiz varsa sizin de geliştirme yapabileceğiniz yazılımlardır. Tüm kod yapısını internetten kolayca indirebileceğiniz açık kaynak yazılımlar genellikle modül, eklenti olarak tanımlanan ek kod yapılarıyla oluşturulur. Ana taban üzerine birden fazla modül, eklenti ile eklenen kod şemaları tümleşik şekilde çalışır. İstediğiniz özelliği ekleyebilir ve kolayca modülü kaldırarak özelliği yazılımımızdan çıkarabilirsiniz. Açık kaynak yazılımlar, her alanda vardır. Muhasebe programı olarak, web script’leri olarak, blog yazılımları olarak, e-ticaret yazılımları olarak ve daha birçok sektörde kullanılan birçok açık kaynak yazılım vardır. E-Ticaret sektöründe kullanılan açık kaynak yazılımlarına örnek vermek gerekirse; (Sıralama alfabetik yapılmıştır.)
- Abante Cart
- AFCommerce
- CS Cart
- Cube Cart
- DashCommerce
- Drupal Commerce
- Magento
- MijoShop
- Nop Commerce
- Odoo
- Opencart
- OsCommerce
- Presta Shop
- RokQuick Cart (Joomla Altyapısı)
- Shuup Commerce
- Simple Cart
- Spree Commerce
- Tomato Cart
- Uber Cart
- VirtueMart
- WordPress (WooCommerce – JigoShop – WP E-Commerce) WordPress bir alt yapı olarak parantez içinde belirtilen eklentilerle bir e-ticaret yazılımına dönüştürülmektedir.
- X-Cart
- Zen Cart
- Zeus Cart
Açık kaynak yazılımlardan dünyada kullanılan en yaygın olanları yukarıdaki listede mevcuttur. Listede PHP, Asp.net, JS yazılım dilleriyle oluşturulan ve WordPress, Joomla, Drupal gibi tabanlarla çalışan açık kaynak yazılımlar bulunmaktadır. Açık kaynak yazılımları kendi sitelerinden inceleyebilir, tüm kaynak kodları bilgisayarınıza indirebilir, isterseniz yerel bir sunucuda deneyebilir, isterseniz web ortamında deneyebilirsiniz. Eğer becerebilirseniz yazılımı geliştirebilir, yazılıma ek modüller yazabilir, Türkçe desteği olmayanları Türkçeleştirebilirsiniz. Bunlar tamamen yeteneklerinize kalmış. Bu yazılımlar arasında tabii tüm dünyada sıyrılan daha yetenekli yazılımlar vardır. Ülkemizde de dünyada da öne çıkan 4 yazılım vardır.
- Opencart
- Presta
- Magento
- WordPress WooCommerce
Bu yazılımların öne çıkmasının ve gitgide sivrilmesinin ana sebepleri çok esnek olmaları ve ilk piyasaya çıktıklarında etkileyici tasarımlarının olmasıdır. Zamanla bu yazılımlar tercih edildikçe açık kaynak yazılımların en önemli özelliği olan dışarıdan herkesin yazılıma katkıda bulunması ile yazılımlar büyüdü, tüm dünyaya yayıldı.
Bu yazılımlar üzerinden e-ticaret paket satışı yapan yazılımları modifiye eden bir çok yazılım firması ülkemizde ve dünyada hizmet vermektedir. Bu yazılımlara ara yüz tasarımlar çizen bu tasarımları bir tema haline getirerek satan freelancer’lar olduğu gibi bu şekilde çalışan bir çok ajans da mevcuttur.
E-ticarete Girmek İstiyorum Ama Nasıl?
E-ticarete girmek istiyorum ama nereden başlayacağımı ve nasıl yapacağımı bilmiyorum diyenler için aşağıdaki videoyu da buraya bırakıyorum.
Son Söz
E-ticaret konusunda karar nihai olarak yatırımcıya kalmaktadır. Bu nedenle yatırımcının konuyla ilgili detaylı bir araştırma yapması, alandaki iyi uygulamaları incelemesi ve gereksinimlerine uygun bir yazılım tercihinde bulunması e-ticaretteki başarısında anahtar rol oynayacaktır.
Kaynak: Kavaklı, İ. (2018). E-ticaret Rehberi. İstanbul: Kodlab.
E-ticarete nasıl başlamalıyım diyor ve daha fazla video arıyorsanız da https://www.youtube.com/watch?v=Pk6IiRMqSts adresini ziyaret edebilirsiniz.