Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Bebeğin kırkı nasıl çıkarılır? 40’ı nasıl hesaplanır?

Günümüzde yeni doğan bebeklerle alakalı en fazla incelenen kırk çıkarma adetinin aslını söylemek gerekirse nereden geldiğini ve bu zamanda neler yapıldığıdır. Bizde yöreden yöreye değişen adetler arasında hala uygulanmaya devam eden kırk uçurma adeti ile alakalı bilinmesi gerekenleri inceledik. Peki bebeklerde kırk çıkarma nedir, kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? İşte bebeklerde kırk çıkarma hesaplaması ve adeti…

Bebeğine kavuşacak olmanın arzusu ile heyecanlı bir bekleyiş içerisinde olan anne adaylarının bebeklerini dünyaya getirdikten sonraki yaşadıkları mutluluk tarif edilemez. Aileye yeni bir üyenin katılması ile dünyası bir anda değişen çiftlerin bundan sonraki hayatlarına daha kolay ve çabuk adapte olabilmeleri, bebeğin bakımı ve ebeveynlerin sorumluluklarına alışması yönünden oldukça mühimdir. Hem yeni doğum yapmış anneler için hem de bebekler için kritik bir dönem olan ilk kırk günlük zamanda mümkün olduğunca duyarlı ve dikkatli davranılmalıdır. Toplum içerisinde ortalama ilk 6 haftayı kapsayan lohusalık sürecininin sonunda bebek için kırk çıkarma adetleri ergilenir. Burada aslolan bebeğin değil annenin kırkı çıkmasıdır. Halk arasında kırk çıkarma adetinde yapılanlar ve kırk hesaplama metodu ile alakalı bilinmesi gerekenler haberimizde. Peki kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? Kırk çıkarma nedir, banyosu nasıl yaptırılır? Bebeklerde kırk çıkarma hesaplaması nasıl yapılır? İlk kırk günde bebeklerde oluşan özellikler…

KIRKI ÇIKMAK NEDİR? BEBEĞİN KIRKI ÇIKMASI…

Halk arasında bebeğin kırkının çıkması olarak tabir edilen olay, aslını söylemek gerekirse annenin 40 günlük Lohusa dönemi ile doğrudan ilişkilidır. Bu sebeple kırk çıkarma dediğimiz şeyde bebeğin değil annenin kırkı çıkar aslını söylemek gerekirse. Bebeğin dünyaya geldiği günden bu yana kırk gün geçmesi ile beraber uygulanan kırk uçurma adeti geçmişten bugünlere dek uzanan geleneksel uygulamalardan biridir.

Ayrıca Bakınız.  Rota virüs nedir bebeklere aşısı ne zaman yapılır 2021 fiyatı

Şaman geleneğine ait olan ve hala yapılmaya devam eden kırk uçurmada anne ve bebek kırk gün daha sonra yıkanır ve ev ziyaretlerine başlar. Ziyaret bitiminde ufak armağanler vererek kırk uçurma gerçekleşmiş olur. Yöreden yöreye değişen bebeğin kırkını çıkarma durumu farklı biçimlerde gerçekleşebilmektedir.

KIRK GÜNLÜK OLAN BEBEKLERE NE YAPILIR?

BUĞDAY TOPLAMA

Yine gelenekselleşen adetlerimizden biri olan uygulama ise 40 adet buğday toplama ile gerçekleşir. Toplanan buğday tanelerine İhlas suresi okunur ve bu buğdaylar banyo için hazırlanan suya koyulur. Bu suyla banyo yaptırılan bebekte yalnızca bebek değil anneye de banyo yaptırılır. Anne ile bebeğin yıkanması daha sonra tüm elbiseler yıkanınca kırkı çıkmış olur.

TABAĞA ALTIN BATIRMA

Bebeğin 40. gününde erken vakitlerde yolda 40 adet taş toplanır. Eve davet edilen misafirlere minik armağanler hazırlanır ve mevlüt başlar. Mevlüt daha sonra taşlar güzelce yıkandıktan sonra kaba koyulur. İçine su ekleyip bir altını 40 defa suya koyup çıkartılır.

Bu suyla banyo yaptırılan bebeğe ve anneye daha sonra kapta kalan suyu bebeğin yatacağı yere serpilmesi sağlanır. Artakalanı ise misafirlere verilir. Suyu alan kadınlar kendi bebeklerinin yattığı yere de bu sudan serper.

KIRK ÇIKARMA SEPETİ MALZEMELERİNİN OLMAZSA OLMAZI:



Cevap bırakın