Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Çiftçiler Vergi İadesini Nasıl Alabilir? Vergi İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır? 2021-2022

Çiftçiler Vergi İadesini Nasıl Alabilir? Vergi İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ülkemiz bir tarım ülkesi olma hüviyetini ne yazık ki her geçen kaybediyor. Daha çok yakın dünler de bile ders kitaplarında kendi kendisine yeten bir ülke olma konusunda konular öğrencilerimizle paylaşılırken son dönemde ne yazık ki bu özelliğimizi kaybettiğimiz gibi en basit tarımsal ürünleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bunun gerekçesine ilişkin çok sayıda başlık sayılabilir olmasına rağmen en önemli gerekçenin politik olduğu kanaati hakim. Çünkü tarımsal bir planlama ne yazık ki halen ülkemiz koşullarında yapılmamış durumda. Bu durum tamamen plansız ve çiftçilerin geçmişten getirdikleri alışkanlık ve tecrübeleriyle gerçekleştirdikleri ziraat olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bu eksiklerin üzerinde ne yazık ki ülkemizde 1 Ocak 2016 tarihinden bugüne çiftçilere ödenen tarımsal desteklerden gelir vergisi kesintisi yapılıyordu. Yapılan bu kesintinin gerekçesi büyük bir tartışma konusuyken aynı zamanda bazı çiftçiler yaşanan bu yanlış uygulamanın karşısında hukuki haklarını kullanarak dava açmışlardı. Çiftçilerden kesilen gelir vergisinin iptal edildiğine ve geri ödemesinin faiziyle yapılacağına ilişkin müjdeli haber meclisten geldi.

Çiftçiler Vergi İadesini Nasıl Alabilir Vergi İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır
Çiftçiler Vergi İadesini Nasıl Alabilir Vergi İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır

Ülkemizde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerden 1 Ocak 2016 tarihinden beri çiftçilere ödenen tarımsal desteklerden gelir vergisi kesintisi yapılıyordu. Bu yanlış uygulamadan vazgeçilmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde  “tarımsal desteklerden gelir vergisi kesintisi yapılmaması” ve “geriye dönük beş yıllık kesintilerin de çiftçilere iade edilmesi”ne yönelik kanun çıkarılmıştı. Yapılan bu düzenlemeye bağlı uygulama süreci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak hayata geçti.

Alınan karar doğrultusunda ülkemizde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 2 milyon çiftçiye bugüne kadar kesilen yaklaşık 5 milyar TL civarındaki gelir vergisi ödemesi faiziyle birlikte yapılacak. Ödeme almak isteyen çiftçilerin vergi dairelerine ve internet vergi dairesi üzerinden başvurmaları ve daha önce konuyla ilgili dava açanların ise davalarından feragat etmeleri gerekiyor.

Ayrıca Bakınız.  Integral Gedik Ücretsiz Forex Demo Deneme Hesabı Nasıl Açılır 2021-2022

Çiftçi Vergi İadesi Geri Alma Başvurusu e-devlet ile Nasıl Yapılır?

Çiftçilerden 1 Ocak 2016’dan beri kesilen vergi iadesinin geri alınabileceğini belirtmiştik. Vergi iadesinin alınabilmesi için başvurunun e-devlet üzerinden nasıl yapılacağını gösteren videoyu aşağıda paylaşıyoruz.

 

Daha fazla Bilgelik için Aplikasyonumuzu indirebilirsiniz. İndirmek için simgeye tıklayınız.

Resmi Gazetede yayımlanan karara ulaşmak için https://www.resmigazete.gov.tr/



Cevap bırakın