Çölyak hastalığı, Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi besinlerden dolayı yaşanan çölyak hastalığı hakkında araştırılanleri sizler için inceledik. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalık özellikle bağırsakları ters etkiler. Kronik bir alerji rahatsızlık olan çölyak, hemen hemen her yaşta görülebilir. Peki çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Çölyak nasıl tedavi edileceği var mıdır?
Çölyak hastalığı özellikle 1 yaşından sonra görülme olasılığı artar. Bazı kişilerda buğday, arpa ve çavdar gibi besinlerde yer alan gluten maddesine karşı bağışıklık sistemi ters sonuçlar verir. Normal beslenme de tüketilen bu gıdalar sonucu yaşanan halsizlik, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler hastalığa işaret olur. aynı zamanda ilerleyen dönemlerde ciltte dökülme ve kansızlık gibi ciddi sağlık sorunları yaşanır. Bu hastalığın görülme olasılığı oldukça yüksektir. Hastalık Gluten sensitif enteropati olarak da bilinir. Gluten maddesi bağışıklık sistemindeki protein maddeleri tarafından anormal karşılanır. Normal bir bağışıklık sisteminde villus adı verilen madde vücuda giren gıdaları enzimleyerek kana ve bağırsaklara yayar. Lakin bu madde artar. Kana karışmaması gereken maddeler karışır. aynı zamanda bağırsaklara da geçmemesi gereken maddelerin geçmesiyle burada da iltihaplanmaya neden olur. Yani vücudun genel olarak tüm fonksiyonları bozulur. Hastalar ne kadar bu besinlerden tüketirse tüketsin alması gereken faydalı maddeleri alamaz. Çölyak denilen hastalık hakkında halen araştırmalar sürmektedir. Hastalığın alerjik mi yoksa otoimmün olduğu kesinleştirilmedi. Bazı uzman kişiler ise iki durumun da hastalığa yol açtığunu vurguluyor. Çünkü bağışıklık sisteminin kabul edemediği çoğu hastalıkların geneline alerjik etkenler neden olur. aynı zamanda da oluşan durumda vücudun metabolojik tesirini ters etkiler.
ÇÖLYAK HASTALIĞININ NEDENLERİ?
Hastalığın ortaya çıkmasının nedeni hala kesin değildir. Lakin bazı araştırmalarda genetiksel yatkınlığın olabileceği ortaya çıkartıldı. Çünkü çölyak özellikle ailesinde olanlarda görülür. Bağırsağın sindiremediği gluten maddesini ters karşılayan bağışıklık sistemi de hastalığın yaşanmasına neden olur. duyarlı bağışıklık ve bağırsak hastalığa zemin hazırlayan durumlardır.
ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
– Hastalığın en yaygın kendini gösterme belirtisi aşırı ishaldir
– Şiddetli karın ağrısı ve yemeklerden sonra yaşanan karın şişliği
– Dengesiz kilo sorunu yaşanması
– İştahsızlığa rağmen rahatsız edici bir gaz probleminun oluşması
– Çocuklarda görüldüğünde büyüme problemleri
– Her hangi bir travma yaşamamasına rağmen ciltte morarmalar oluşur.
– İleri belirtileri arasında gece körlüğü de var.
– Yorgunluk, sinirlilik ve depresyon halleri
– Tuvalet ihtiyacında artış
– Mide bulantısı ve kusma sıklığı
– Yer yer cildin bazı tabakalarında dökülmeler
– Vücut iskeletinde ağrılar
– Kansızlıkta artış gibi belirtiler yaşanır.
ÇÖLYAK TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Öncelikle hastalıkta tanı çok mühimdir. Belirtiler kendini gösterdiği andan bu yana bir uzmana başvurulmalıdır. Kan testi yapılır. Teste proteinlerde artış oranına bakılır. bunun yanısıra alerjik test yapılarak HLA-DQ2 ve HLA-DQ8 maddelerinin seviyelerinde dikkate alınır. Tüm testlerdeki yüksek değerler sonucu uzman doktor endoskopla bağırsaklara bakar ince bağırsakta yükselen iltihaplanma hastalığı teyit eder. Hastalığın tek seçeneği gluten diyetidir. ani glutensiz bir hayatdır. Gluten içeren besinler beslenmeden çıkartılır. Bir kaç güne hastanın sağlığı iyiye gider.