Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Eksimer Lazer

Excimer Lazer Kimlere Uygulanır?

18 yaşın üstündeki miyop, astigmat ve hipermetroplara uygulanmaktadır.

∙ Eğer göz numarası ilerlemeye devam etmektesa beklemek gerekir. ∙ Lakin son bir içinde 0.50 kadar artış varsa beklemeye gerek olmaksızın excimer lazer uygulanabilir.

Kimler Excimer Lazer ister?

Halk arasında göz çizme olarak da anılan Excimer lazeri miyopu, astigmatı yahut hipermetropu olanlardan aşağıdaki bireyleristemektedirler:

Gözlük ya da kontakt lens takmak istemeyenler,

Gözlük takmaya burun yapısı uygun olmayan yahut değişik nedenlerle gözlük takamayanlar,

Kontakt Lens takıp çıkarmakta zorlananlar,

Sportif, ya da

İşi amaçlarla gözlük ya da lens takması uygun olmayanlar buyöntemden faydalanabilmektedirler.

Eksimer Lazer Kimlere Uygulanmaz?

Kuru göz sendromu yahut

Keratokonus,

Keratoglobus gibi gözün kornea tabakasında deformasyon incelmeyle seyreden bazı göz hastalıklarında eksimer lazer yapılmaz.

Glokom,

Üveit,

Gözde Herpes (uçuk) keratiti geçirmiş olanlarda ve Korneadabelirgin yüzey bozukluğu olanlarda,

∙ Orta yaşın üstündeki hastalarda Katarakt yahut başlangıcı varsa eksimer lazer yapılmaz.

Retinada yırtık yahut delik varsa lazer nasıl tedavi edileceği ile çevrelendikten 20-30 gün sonra yapılabilir.

Tek gözlü olanlarda ?

Bunun yanısıra;

Romatizma ve

Kolajen doku hastalıklarının aktif dönemlerinde, Ankilozan spondilit,

o Polimiyozit,

o Dermatomiyozit,

o Skleroderma,

o Sjögren sendromu

o Sistemik lupus eritematosus

İlerlemiş yahut kontrol altına alınamamış ŞEKER hastalığında, ∙ Hamilelerde ve

Hormon nasıl tedavi edileceği görenlerde de lazer uygulanmamalıdır.

Bu nedenle hasta tam bir göz kontrolünden geçirilmeli, başka bir hastalığı olup olmadığı sorulmalıdır.

Lazer Gözün Hangi Bölgesini Etkiler?

Gözü saate, lazer uyguladığımız kornea tabakasını da saatin camına benzetirsek, lazer saatin camı gibi olan kornea tabakasında yeni bir mercek oluşturacak biçimde, ayarlanan ölçüde bir çeşit buharlaşma sağlar. Buharlaşma anında sıcaklık asla yoktur. Buharlaşan kornea tabakasının derinliği gözün numarasına göre değişir. Eksimer lazerinetkileme mesafesi mikronla ölçülecek kadar az olduğundan lazerı şınları gözün iç tabakalarına ulaşamaz ve diğer dokulara herhangi bir zarar veremez.

Ayrıca Bakınız.  Kimyonun faydaları nelerdir?

Yöntemler

PRK

PTK

LASEK

SMILE

NO-TOUCH PRK

EPİ-LASİK

LASİK

I-LASİK (Intralase – LASİK)

Topografi Tabanlı

Wavefront

PRK Metodu Kimlere ve Nasıl Uygulanır?

Düşük diyoptrili göz bozukluklarında ve özellikle kornea tabakası LASIK yapmaya uygun olmayan ince kornealı gözlerde ve bazı özel durumlarda PRK uygulanır.

Lazerin ilk uygulama metodu olan PRK işleminde eksimer lazer kornea tabakasının yüzeyinde yer alan epitel tabakası (soğanın zarı gibi)kazınarak doğdudan yüzeye uygulanmaktadır. İşlemden sonra göze koruyucu numarasız bir kontakt lens takarak hastayı evine göndermekteyiz. Epitel tabakasını vücut genel olarak 3 gün içinde yeniden oluşturduğu için kontakt lensi 3 gün gözde bırakmakta ve sonra çıkartmaktayız. Hastalara bunun yanısıra fazla ışık ve güneşten rahatsız olmamaları için geçici olarak koyu renkli özel yumuşak plastik bir güneş gözlüğü vermekteyiz.

No-Touch PRK metodunde göz yüzeyine bir alet değmeden epitel tabakası da lazerle temizlenmekte ve devamında PRK metodu uygulanmaktadır. Lakin bu yöntemde epitel tabakasının kalınlığı herkeste aynı kabul edilmektedir. Bu da sonucu etkileyebilmektedir.

LASİK Metodu Kimlere ve Nasıl Uygulanır?

Miyop, Astigmat ve Hipermetrop hastalardan kornea tabakasının kalınlığı, ve gözünün durumu uygun olan herkese Lasik metodu uygulanabilir.

LASİK metodunde mikrokeratom yahut son birkaç yıldır Intralase Lazerle korneadan ince bir tabaka bir kenarından tutacak biçimde kaldırılmakta ve lazer uygulandıktan sonra bu tabaka geri kapatılmaktadır.

Hastalara bu yöntemlerde de fazla ışık ve güneşten rahatsız olmamaları için geçici olarak koyu renkli, özel yumuşak plastik bir güneş gözlüğü vermekteyiz. Hastaların 1-2 gece bu gözlükle uyuması önerilmektedir.

LASİK ile i-LASİK (intralase-LASİK) Metodlarınin Farkı Nedir?

LASİK metodu keratom denilen aletle korneadan 140-160 mikron kalınlığında bir tabaka kaldırılarak uygulanmaktadır. Bu yöntemde kesilen kornea tabakasının kalınlığı her zaman istediğimiz kalınlıkta olmayabilmekte ve bazan da bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlar İntralase (intraleyz) denilen Lazer aletiyle çözümlenmiştir.

Ayrıca Bakınız.  Şiddet Nedir?

İntralase-LASİK (i-LASİK) metodunde kornea 15 saniye süren bir işlemle istediğimiz kalınlıkta (genel olarak 100 -110 mikron), çok daha düzgün ve her tarafı aynı kalınlıkta bir tabaka kaldırmamızı sağlamaktadır.

İyileşme Zamanı

PRK ve No-Touch PRK dediğimiz doğrudan lazer metodunde işlemden sonra gözde 3 gün kontakt lens kalmakta ve bu süre içinde yanma, batma, ağrı ve bulanık görme olmaktadır. Hasta 3 gün sonra rahatlamakta ve görmesi gittikçe netleşmektedir.

Lasik ve intralase-Lasik metodunde ise kaldırılan kornea tabakası lazer işleminden sonra geri kapatılmakta ve böylece yüzey tabakası yerinde durduğundan yalnızca hafif yanma ve batma olabilmekte. Ertesi gün hafif kızarıklık haricinde lazere ait herhangi bir iz kalmamaktadır.

Lasik cerrahi operasyonundan hemen sonra hastalar gözlüksüz olarak görmekte ve kendisi evine dönebilmektedir.

Lasik ve özellikle i-LASİK cerrahi operasyonu geçiren hastalar ertesi günü işlerine gidebilmektedirler.

Göz Numaramda Geri Dönüş Olur mu?

Bazı hastalarda göz numarasında hafif bir geri dönüş olabilmekle beraber, göz bozukluğunun eski numarasına geri dönmesi hemen hemen mümkün değildir. Geri dönüşün ilaçla önlenmesi ya da durdurulması olanağı vardır.

Excimer Lazerden sonra Kontakt Lens kullanılabilir mi?

Eksimer lazer işlemlerinden sonra da isteyen bireyler renkli ya da renksiz kontakt lens kullanılabilirler.

Lazer Uygulanırken Gözümü Oynatırsam?

Bu hususta kaygılenmeye hiç gerek yoktur. Excimer Lazerlerde lazer atışları çok kısa sürmektedir. Yine de hastaların gözünü oynatma riskine karşı her alette gözün hareketlerini izleyen bir nevi radar sistemi vardır. Hasta gözünü oynattığı anda lazer atışı durur, hasta tekrar düzgün baktığında lazer uygulamasına devam edilir.



Cevap bırakın