Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Luna Coine Ne Oldu, Neden Fiyatı Düştü, Delist Oldu Mu 2022

Luna Coine Ne Oldu, Neden Fiyatı Düştü, Delist Oldu Mu?

Kripto para piyasası son dönemde belki de tüm tarihi serüveni boyunca yaşamadığı kadar spekülatif bir dönemden geçiyor. Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz artırımı kararını daha önce açıklaması ve bu karara bağlı olarak artırıma başlaması ile birlikte kripto para piyasası için çanlar çalmaya başlamıştı. FED’in almış olduğu karar ile faiz 0.75 baz puan artırıldı. Bu karar ile birlikte aynı zamanda piyasadan dolar çekmeye de başlayan FED dolar arzını azalttı. Böylelikle arz-talep dengesi içerisinde doların pozisyonunu daha da kıymetli bir alana çekti. Bunun yansıması ülkemizde de görülmeye başladı. Yaklaşık bir aydır 14.70-14.90 aralığında fiyatlayan dolar bu kararın sonucunda bugünlerde 15.40TL üzerinde fiyatlanmaya başladı.

 

Luna Coinin Neden Fiyatı Düştü?

Kripto para piyasası da FED’in bu kararından direk etkilendi. Aslında kripto para piyasası faiz artırımına bağlı olarak bir gerileme bekliyordu ki daha öncesinde başta bitcoin (BTC) olmak üzere Etherium (ETH) gibi ana coinler bu durumdan etkilenmiş ve kısmen de fiyatlamıştı. Hatta bu fiyatlama beklenenden daha da olumlu geçmiş bir miktar düşüş yaşandıktan sonra FED tarafından gelen olumlu ve daha orta yollu bir açıklama ile fiyatlar yukarı yönlü değişmeye başlamıştı. Tam da beklenenin dışında bir şekilde kripto piyasası kendisi için olumlu bir havayı konuşurken bir gün Luna Coin’de yaşanan inanılmaz spekülasyon ve sorun tüm kripto para piyasasını alt üst etti.

Luna coin yaklaşık 1 hafta kadar önce 100 dolar üzerinden fiyatlarken birden yaklaşık %99’luk bir kayıpla birlikte 1 dolar düzeyine geriledi. Bunun temel nedeni yukarıda ifade ettiğimiz değişim olsa da bir de işin teknik boyutu bulunuyor.

Ayrıca Bakınız.  En İyi E-ticaret Yazılımları 2022

Luna Coin Delist Oldu Mu?

Önde gelen kripto değişim firmaları Çarşamba günü Luna’daki para çekme işlemlerini geçici olarak askıya aldı ve Perşembe gecesi Terra blockchain resmen durdu.

Luna Coinin çöküşü, kripto para birimi için genel bir düşüşün ortasında gerçekleşiyor ve birçok coin de luna coinin düşmesinden hemen sonra 24 saat içinde değerlerinin dörtte birini kaybetti.

Yatırımcılar, küresel enflasyon karşısında kripto para biriminden uzaklaşıyor ve daha az riskli yatırımlara yöneliyor gibi görünüyor.

ABD’deki en büyük kripto borsası olan Coinbase’in hisseleri, analistlerin beklediğinden çok daha kötü olan 430 milyon dolar (348 milyon £) net zarar açıkladıktan sonra Salı günü bir gecede yüzde 15,6 düştü.

Coinbase, “2021’in sonlarında başlayan hem düşük kripto varlık fiyatları hem de oynaklık eğilimine” işaret etti, ancak bu koşulların “kalıcı” olmasını beklemediğini belirtmek için hızlıydı.

Haberler, piyasanın daha önce “kripto kışı” olarak adlandırılan beklenen bir soğuma dönemine mi yoksa daha kalıcı bir soğuğa mı, belki de “kripto buz devri” ne ulaştığına dair sorular yöneltti.

Ticaret platformu Etoro’nun kripto piyasası analisti Simon Peters şunları söyledi: “Kriptoasset yatırımcıları için endişe, slaydın ne zaman sona ereceğidir.

“Piyasa, Batı dünyasında yükselen enflasyonu bastırmak için tasarlanan faiz artırımlarının ardından konforlu seviyelerin nerede olduğuna karar vermek için mücadele eden yatırım piyasalarının daha geniş sıkıntılarına yakalandı.”

Luna iyileşecek mi?
Madalyonun iyileşme potansiyeli var, ancak şu anda işler son derece belirsiz.

Terra yaratıcısı Terraform Labs’ın kurucusu Do Kwon Salı günü tweet attı: “UST için bir kurtarma planı duyurmaya yakın. Sıkı durun.”

Çarşamba günü şunları ekledi: “Son 72 saatin hepiniz için son derece zor olduğunu anlıyorum – bu krizden kurtulmak için her birinizle birlikte çalışmaya karar verdiğimi ve bundan çıkış yolumuzu inşa edeceğimizi biliyorum.

Ayrıca Bakınız.  Seyahat Sağlık Sigortası Nedir Fiyatları Kapsamı İptali Şartları - 2021

“Terra ekosistemi, kripto endüstrisindeki en canlılardan biridir ve yüzlerce tutkulu ekip, Terra’nın forma dönüşü içindeki uygulamaları tanımlayan kategori oluşturma ile görülmesi gereken bir manzara olacaktır.”

Investing advice sitesi Investing Cube, kripto para biriminin iyileşebileceği “iyi bir şans” olduğunu öne sürdü.

Analist Kelvin Maina şunları yazdı: “Luna’nın iyileşmesi için sorunu çözmeleri ve böyle bir düşüşün bir daha olmayacağını açıkça göstermeleri gerekecek. Bir analist olarak, UST dolara geri çekildikten sonra Luna fiyatlarında bir artış görmeyi bekliyorum. Ayrıca Terra projesinin gelecekte benzer sorunların yaşanmayacağını göstermesinin ardından fiyatların toparlanmaya başlamasını bekliyorum.”

Luna’nın sadık altdizisinin üyeleri Reddit’teki kayıplarından şikayet ediyorlar. Bir subreddit, Reddit web sitesindeki bir yan iş parçacığı veya kategoridir.

“450.000 dolardan fazla kaybettim, bankaya ödeme yapamam” diye yazdı, diğerleri ise potansiyel olarak evlerini kaybetmekten bahsetti.

Kripto para birimi ne kadar riskli?
İnsanlar kendi risklerine yatırım yaparlar ve kripto para birimleri İngiliz finans otoriteleri tarafından düzenlenmez.

Tüm kripto yatırımları risklidir, ancak Shiba Inu gibi meme paraları özellikle değişkendir ve yatırım yaptığınız her şeyi kaybetmeye hazır olmalısınız.

Finansal Davranış Otoritesi (FCA) Ocak ayında uyardı: “Kripto para birimlerine veya bunlara bağlı yatırımlara ve kredilere yatırım yapmak, genellikle yatırımcıların parasıyla çok yüksek riskler almayı içerir.

“Tüketiciler bu tür ürünlere yatırım yaparlarsa, tüm paralarını kaybetmeye hazır olmalılar.”

Hargreaves Lansdown’un kıdemli yatırım ve piyasa analisti Susannah Streeter daha önce ı için riskleri açıkladı.

Belirsizlik başka bir katman ekler değil sadece, ama yatırımcılar dolandırıcılığa karşı az ya da hiç koruma var bu da demektir ki, son derece uçucu olmanın ötesinde, en cryptocurrencies düzensiz olduğunu söyledi:“.

 

Ayrıca Bakınız.  Geleceğin Meslekleri: Hem Yüksek Getiri Hem de Düşük Rekabet Sunan Alanlar - 2023


Cevap bırakın