Türk mutfağında üç pilav pişirme tekniği bulunur. Salma pilav, kavurma pilav ve haşlama pilav olarak sıralanan bu tekniklerin her birini aşağıda sizin için sıra sıra anlattık. İşte mutfaklarımızın farklı pilav pişirme teknikleri…
Pilav; pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin yahut şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Birçok çeşidi vardır; İtalyan usulü pilava risotto, İran pilavına çilav denir. Özellikle Japonya ve Çin’de pirinç pilavı çok tüketilir. Mutfaklarımızın olmazsa olmazı pirinç pilavı çok basit görünür ama yapımında önemle üstünde durulması gereken bazı püf noktaları bulunur. Kuru ya da lapa olmayan, tane tane dökülen tam kıvamında bir pilav için uzman kişilerın metoduni denemeniz gerekiyor. Pilav için en uygun pirinç baldodur. Suyunu güzelce çektiği için lapa olma sorunuyla karşılaşmazsınız. Pilav lapa olmasın diye yapabileceğiniz bir diğer şey de pirinçleri pilav yapmaya başlamadan evvel yarım saat sıcak suda bekletmektir. Pilavın temel yapım biçimlerinden biri olan salma pilavı, et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.Farklı tekniklerle pilav yapmaya ne dersiniz?
KAVURMA PİLAV TEKNİĞİ:
Kavurma pilav tekniği genelde evlerimizde yaptığımız pirinç pilavı için kullandığımız tekniktir. Yıkanan pirinçler evvel tencerede yağda kavrulur, suyu sonradan ilave edilir. Doğru biçimde uygulandığında kavurma pilav tekniği en lezzetli sonuçların ortaya çıkarıldıği pilav pişirme tekniğidir. Lakin kavurma işlemi sebebiyle böylece pişen pilavların besin değeri ters etkilenir, sindirimi de biraz daha zor olur.
SALMA PİLAV TEKNİĞİ:
Salma pilav tekniği için evvellikle su, yağ ve diğer tat vericiler tencereye konur ve kaynatılır. Pirinç son olarak eklenir ve suyu çekmesi beklenir. Sonrasında yeniden yağ eklenerek demleme yapılabilir. Bu tür pilavlarda kullanılacak pirincin cinsi ve kalitesi bir hayli önem taşır. Su çekme donanımı çok iyi olmayan pirinçlerle salma pilav yapılmaz.
HAŞLAMA PİLAV TEKNİĞİ:
Haşlama pilav da salma pilava bir hayli benzer. En mühim fark yağın ekleme aşamasıdır. Tencerede kaynatılan tuzlu suya eklenen pirinç suyunu çekene kadar pişirilir. Sonrasında bir tavada eritilen yağ ile pilav haşlanır. Çok kısık ateşte 30 dakika demlendirilen pilav servise hazır hale gelir.
SÜZME PİLAV TEKNİĞİ:
Türk mutfağının klasik tekniklerinin yanı sıra özellikle İran pilavlarında tercih edilen süzme pilav tekniği de mevcuttur. Pirincin makarna gibi tuz suda haşlandıktan sonra süzülür. Sonrasında içinde bol yağ ve az su yer alan bir tencerede 10 dakika daha pişirilir. Yarım saat demlendirildikten sonra servis edilir.
Hangi biçimde pişirilirse pişirilsin, pirinç ve suyun bir araya getirilme aşamasında su (ya da et, tavuk yahut sebze suyu) mutlaka kaynar durumda olmalıdır. Pirinçler mutlaka evvelden sıcak suda bekletilmeli, nişastası arınana kadar güzelce yıkanmalıdır. Yağ olarak kaliteli bir tereyağı ya da arzuya göre zeytinyağı kullanılabilir.