Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in mübarek 3 aylardan sonra en kıymet verdiği ay olan Şevval ayı, ibadetle değerlendirilmesi tavsiye edilir. Şevval ayında Allah rızası için yapılan ibadetlerde günahların affedileceği, duaların kabul olacağına rivayet edilmektedir. Dinen hoş ve sevap olan bu ibadetleri, imkanı ve sağlığı el veren kişilerin yapması Allah katında çok faziletlidir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in sünneti olan Şevval ayı orucu 6 günlüktür. Şevval ayı orucunu Allah rızası için tutan her kişinin günahlarının affedileceği ve dualarının kabul edileceği rivayet edilir. Ramazan ayından sonra 6 günlük Şevval ayı orucu tutan kişinin Ramazan ayı boyunca oruç tutmuş gibi sevap kazanacağı rivayet edilmektedir. Şevval ayı orucunun dini yükümlülüğü olmayıp, sünnet olan bir ibadettir. Yani imkanı olan, nefsini yenen kişilerin tutması tavsiye edilir. Şevval ayı orucu şevval ayı boyunca peş peşe ya da şevval ayının herhangi 6 gününde tutulabilir.
Ramazan ayında tutulan oruca niyet eder gibi Şevval ayı orucuna da niyet edilebilir. 6 günlük Şevval orucunu tutmak için sahurdan sonra ‘ Ya Rabbi! Niyet ettim senin rızan için Şevval orucu tutmaya’ şeklinde niyet edilebilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in tavsiyeleriyle yapılması uygun görülen ibadetlerin bu kıymetli aylarda değerlendirilmesi Allah katında çok faziletlidir. 6 günlük orucu tutan ya da tutamayan kişilerin Şevval ayı boyunca Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e salavat-ı şerifeler getirmesi, zikir çekmesi ve Kuran-ı Kerim okuması tavsiye edilir. Şevval ayı boyunca okunması iyi olan bazı salavat ve zikirleri şöyledir:
Subhanallahi ve bi hamdihi
Sübhanallahi’l Hayyül-kayyum
La ilahe illallah
Sübhanallah
Estağfirullahe’l azim ve etübü ileyh
Allahu Ekber
Ramazan ayının bitmesiyle başlayan Şevval ayı 13 Mayıs Perşembe ve 10 Perşembe günleri arasındadır.