Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Horlama Neden Olur Başlar Tedavisi Nedir Ne Keser 2022

Horlamayı En Aza İndirip Daha İyi Uyumanın Yolları 

Horlama, uyurken gürültülü nefes almaktır. Erkeklerde ve fazla kilolu kişilerde daha sık görülmesine rağmen, herkesi etkileyebilecek yaygın bir durumdur. Horlama, ağzınızın ve sinüslerinizin anatomisi, alkol tüketimi, alerjiler, soğuk algınlığı ve kilonuz gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Horlama yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir. Arada bir horlama genellikle ciddi bir sorun değildir. Çoğunlukla yatak ortağın için bir sıkıntı. Ama eğer uzun süreli horluyorsanız, sadece size yakın olanların uyku düzenini bozmakla kalmaz, aynı zamanda kendi uyku kalitenize de zarar verirsiniz.

Horlama, obstrüktif uyku apnesi gibi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Gün içinde aşırı uykuluysanız, sık sık veya çok yüksek sesle horlarsanız veya eşiniz bazen tamamen nefes almayı bıraktığınızı fark ederse doktorunuzla konuşun. Tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir, böylece siz (ve sevdikleriniz) iyi bir gece uykusu çekebilirsiniz. Hava yolunuz ne kadar daralırsa, hava akımı o kadar kuvvetli olur. Bu, horlamanızın daha yüksek sesle büyümesine neden olan doku titreşimini arttırır.

Horlama Neden Olur
Horlama Neden Olur

Horlama Nedenleri

Horlama, ağzınızdan ve burnunuzdan hava akışı engellendiğinde gerçekleşir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şeyler hava akışına müdahale edebilir:

  • Burun hava yolları tıkalı. Bazı insanlar sadece alerji mevsiminde veya sinüs enfeksiyonu geçirdiklerinde horlarlar. Burnunuzdaki sapmış bir septum (bir burun deliğini diğerinden ayıran duvar merkezden uzak olduğunda) veya burun polipleri gibi problemler de solunum yollarınızı tıkayabilir.
  • Boğazında ve dilinde zayıf kas tonusu. Boğaz ve dil kasları çok rahat olabilir, bu da onların hava yolunuza çökmesine izin verir.
  • Hacimli boğaz dokusu. Fazla kilolu olmak buna neden olabilir. Bazı çocuklarda büyük bademcikler ve onları horlayan adenoidler vardır.
  • Uzun yumuşak damak ve / veya uvula. Uzun bir yumuşak damak veya uzun bir uvula (ağzınızın arkasındaki sarkan doku) burnunuzdan boğazınıza kadar olan açıklığı daraltabilir. Nefes aldığınızda, bu onların titreşmesine ve birbirlerine çarpmasına neden olur ve hava yolunuz tıkanır.
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı. Alkol almak veya kas gevşetici almak da dil ve boğaz kaslarınızın çok fazla gevşemesine neden olabilir.
  • Uyku pozisyonu. Sırt üstü yatmak horlamana neden olabilir. Çok yumuşak veya çok büyük bir yastık kullanmak da olabilir.
  • Uykusuzluk. Yeterince uyuyamıyorsanız boğaz kaslarınız çok gevşeyebilir.
Ayrıca Bakınız.  Gün gün koronavirüs belirtileri nelerdir?
Horlama Neden Olur Başlar Tedavisi Nedir
Horlama Neden Olur Başlar Tedavisi Nedir

Horlama Tanı ve Tedavisi

Horlama, boğazda ve kaslarda genişlemenin meydana gelmesi ve hava yollarının kısmen tıkanması ile meydana gelmektedir. Hava yollarının tıkalı olması boğazda titremeye sebep olur. Bu titreme nefes almayı zorlaştırdıkça horlama ortaya çıkar.

Kimi zaman horlayan kişiler bunu farketmese de özellikle evliliklerde oldukça büyük bir problem olarak görülebilmektedir. Her ne kadar eşler bundan rahatsız olsa da horlayan kişi farkında olmadan huzurlu bir uyku çekemez. İster istemez horladığından dolayı o gece onun için zor geçebilir. Tüm bu olumsuzluklar düşünüldüğünde elbette ki horlamayı kesecek bazı etkenler vardır.

Horlama Tanı ve Tedavisi
Horlama Tanı ve Tedavisi

Eşiniz size horladığınızı söyleyen kişi olabilir. Doktorunuz ikinize de belirtilerinizi soracaktır.

Doktorunuz ayrıca tıbbi geçmişinizi soracak ve rinit veya sinüzit nedeniyle kronik burun tıkanıklığı, sapmış bir septum veya şişmiş bademcikler gibi solunum yollarınızı tıkayabilecek şeyleri aramak için fizik muayene yapacaktır. Ayrıca size bazı testler de verebilirler:

  • Görüntüleme testleri. X-ışını, MRI taraması veya BT taraması solunum yollarınızdaki sorunları arayabilir.
  • Uyku çalışması. Evdeyken uykunuzu izleyen bir makineye sahip olmanız veya polisomnografi adı verilen bir test için geceyi laboratuarda geçirmeniz gerekebilir. Uyurken kalp atış hızınız, nefes alma ve beyin aktiviteniz gibi şeyleri ölçecektir.

Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır

  • Yaşam tarzı değişiklikleri. Doktorunuz size yatmadan önce kilo vermenizi, sigarayı bırakmanızı veya alkol almayı bırakmanızı söyleyebilir.
  • Ağız aletleri. Uyurken ağzınıza küçük bir plastik cihaz takarsınız. Çenenizi veya dilinizi hareket ettirerek hava yollarınızı açık tutar.
  • Ameliyat. Birkaç çeşit prosedür horlamayı durdurmaya yardımcı olabilir. Doktor boğazında doku kaldırmak veya küçültmek, ya da yumuşak damak sert olabilir bu olabilir.
  • CPAP. Sürekli pozitif hava yolu basıncı makinesi uyku apnesini tedavi eder ve uyurken hava yollarınıza hava üfleyerek horlamayı azaltabilir.
Ayrıca Bakınız.  Rusya koronavirüs aşısı üretti! Koronavirüs aşısı bulundu mu?

Bunların dışında aşağıdaki yöntemler de horlamanızı tedavi etmekte yararlı olabilir.

  • Kilo Verin: Kilo vermek horlamayı büyük oranda kesecektir. Bu yüzden eğer ki fazla kilonuz varsa kilo verin.
  • Yastığınızı Değiştirin: Sizin horlamanıza sebep olan şey belki de yastığınız olabilir. Rahatsız yastıklar boyun ağrıları yapacağı gibi horlamanıza da neden olabilir.
  • Uyuma Stilinizi Değiştirin: Örneğin, sürekli sırt üstü uyuyorsanız yüz üstü uyumayı deneyin ya da tam tersini yapın. Kimi zaman aynı yastığınız gibi uyuduğunuz pozisyon da horlamanızı sağlayabilmektedir.
  • Bol Bol Su Tüketin: Her ne kadar alakasız olacağını düşünseniz de oldukça yanlış, su horlamaya iyi gelecektir. Su tüketmek vücuda oldukça fayda katacağı gibi aklınıza gelmeyecek birçok rahatsızlığın da engellenmesinde başlıca rol oynamaktadır.
  • Uyumadan Önce Alkol ve Sigara Tüketmeyin: Uyumadan önce alkol tüketmek horlamanıza sebep olacağı için kesinlikle uyumadan önce alkol tüketmeyin. Aynı şekilde sigara da tüketmemelisiniz.
  • Burun Bandı Kullanın: Her ne kadar klasik bir yöntem de olsa oldukça etkili bir yöntemdir. Günümüzde horlama sıklıkla yaşanan bir sorun olduğu için özellikle horlamanın kesilmesini sağlayacak burun bantları üretilmiştir. Sizler de bu bantları geceleri kullanarak rahat ve deliksiz bir uyku çekebilirsiniz.
  • Kulak-Burun-Boğaz Doktoruna Görünün: Tüm bu maddeleri yerine getirdiyseniz ve yine de horlamanız kesilmiyorsa uzman bir hekimden mutlaka yardım alınız. Bazı zamanlar horlama farklı sorunlardan kaynaklanabilir, bir tıkanıklık buna örnektir. Bu yüzden horlamanız bir türlü duraklamıyorsa mutlaka bir doktora görünmeyi unutmayın.

Horlamayı Durdurmak için Evde Neler Yapılabilir

İyi bir gece uykusu almak için bu diğer çözümleri deneyin.

  • Sırtında değil, yanında uyu.
  • Yatağının başını birkaç santim kaldır.
  • Burun deliklerinizi genişletmek için burun köprüsüne yapışan burun şeritlerini kullanın.
  • Uyku programı belirleyin ve buna uymaya çalışın
Ayrıca Bakınız.  Sıcak Sudaki Hiç Bilinmeyen 8 Fayda

Horlama Komplikasyonları Nelerdir

Horlamanın komplikasyonları yok gibi görünüyor. Ancak uyku apnesi aşağıdakiler de dahil olmak üzere sorunlara neden olabilir:

  • Farkında olmasanız bile uykudan sık uyanma
  • Hafif uyku. Geceleri pek çok kez uyanmak, normal uyku düzeninize müdahale ederek, hafif uykuda daha restoratif, daha derin uykudan daha fazla zaman geçirmenize neden olur.
  • Kalbini zorlasana. Uzun süreli obstrüktif uyku apnesi sıklıkla kan basıncını yükseltir ve kalbinizin daha büyük olmasına, kalp krizi ve felç riskinin artmasına neden olabilir.
  • Zavallı gece uykusu. Bu sizi gün içinde uykulu yapar, yaşam kalitenize müdahale edebilir ve araba kazalarını daha olası hale getirebilir.

İbrahim Saraçoğlu Horlama Tedavisi

Horlama ve tedavisi konusunda T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu yönergeye ulaşmak için https://tunceliadsm.saglik.gov.tr/TR,38270/horlama-ve-tedavisi.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla Bilgelik için Aplikasyonumuzu indirebilirsiniz. İndirmek için simgeye tıklayınız.



Cevap bırakın