Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Uzaktan Eğitim Programı – 2021

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Uzaktan Eğitim Programı – 2021

Siber güvenlik yüksek lisans programları günümüz Türkiye’si ve Dünyasının en ilgi çeken uzaktan eğitim alanlarından birisi. Özellikle koronavirüs salgınının ülkemizi ve dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte tüm yaşam pratiklerimizin değiştiği bu günlerde mobilizasyon arttı. Bunun neticesinde de bilgi ve verinin üretimine verilen önemli birlikte aynı zamanda bu verilerin güvenliğinin sağlanması dolayısı siber güvenlik konusu da daha fazla ilgi çeken ve ihtiyaç duyulan bir alana dönüştü. Aynı zamanda yüz yüze eğitimin de sağlık gerekçesiyle yapılamaz olmasıyla da siber güvenlik konusunda uzaktan eğitim programlarında artış yaşandı. Bu değişime ve ihtiyaca yükseköğretim kurumları yani üniversiteler de kayıtsız kalmadı. Başta özel ve vakıf üniversiteleri olmak üzere, devlet üniversiteleri de uzaktan eğitim siber güvenlik yüksek lisans programları açmaya başladı.

Bu yazımızda siber güvenlik yüksek lisans uzaktan eğitim programlarının öğretim programlarına, bunlardan Türkçe eğitim verenlere, ülkemizde siber güvenlik yüksek lisans uzaktan eğitim programlarının olduğu üniversiteler ile yurtdışında Türkçe eğitim veren üniversitelere bakacağız. Umarım bu alana ilgi duyan başta öğrencilerimiz olmak üzere alan uzmanlarına katkı sunar. Hepinize iyi okumalar.

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Uzaktan Eğitim

Siber güvenlik yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olarak sunuluyor. Yüksek lisans programına başvuru yapabilmek için herhangi bir alan zorunluluğu olmamakla birlikte lisans programlarının herhangi birisinden mezun olmanız yeterli. Bazı üniversitelerde eğitim İngilizce tercihi ile de sunuluyor. Yerleştirme puanının hesaplanmasında ise ALES puanınız ile lisans mezuniyet not ortalamanızın belirli oranda bir araya getirilmesiyle oluşuyor. Her üniversite yerleştirme puanının hesaplanmasına ilişkin alternatif oranlar ve yöntemler belirleyebiliyor. Üniversitelerin yerleştirme koşullarını ilgili üniversitenin siber güvenlik yüksek lisans programına ait web sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.

Ayrıca Bakınız.  e-YDS sınava giriş belgesi açıklandı mı? Nereden çıkartılır?
Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Öğretim Programı
Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Öğretim Programı

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Öğretim Programı ve Size Kazandıracakları

Siber güvenlik yüksek lisans uzaktan eğitim programından mezun olan öğrencilerin aşağıdaki becerileri kazanması beklenir.

  • Siber güvenlik alanındaki temel kuramsal bilgiyi ve teknik altyapıyı edinmiş olmaları,
  • Varolan ve gelecekte ortaya çıkabilecek siber saldırı, tehdit ve sahteciliklerin izlediği temel yaklaşımlar, istifade ettikleri insani ve teknik zaaflar ve kullandıkları yöntemler konusunda derin bir tecrübe ve kavrayış geliştirmiş olmaları,
  • Bir bilişim altyapısını kapsamlı bir şekilde inceleyip varolan zaafları tespit ederek risk analizi yapabilmek ve bir siber güvenlik stratejisi belirleyebilmeleri,
  • Siber saldırıların oluşma aşamasında olası maliyet ve tahribatları önlemek için gerekli tedbirleri alabilmeleri,
  • Güncel olarak kullanılan siber güvenlik yazılım araçlarını ve ilgili yazılım kütüphanelerini profesyonel amaçlı olarak kullanabilmeleri,
  • Siber güvenlik istihbarat kaynaklarını takip etmek, değişik kaynaklardaki verileri birleştirip, analiz ederek olası siber saldırılar için gerekli önleyici ya da tahribatı en aza indirecek tedbirleri belirleyip, uygulamaya alabilmeleri,
  • Kişisel ve kurumsal verilerin güvenlik ve mahremiyetinin hukuki, etik ve sosyal boyutlarında derin bir anlayış ve farkındalık oluşturarak olası sakıncaların önüne geçebilmek için önleyici tedbirleri alabilmeleri.

Kaynak: Sabancı Üniversitesi

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Olan Üniversiteler
Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Olan Üniversiteler

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Olan Üniversiteler

Siber güvenlik yüksek lisans programı ülkemizde aşağıdaki üniversitelerde bulunuyor. Bu liste 27 Temmuz 2021 tarihine ait. Bu tarihten sonra açılan yeni üniversiteler için YÖKATLAS kontrol edilebilir.

  • Milli Savunma Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Kadir Has Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • İstanbul Şehir Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Işı Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Bahçeşehir Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • TOBB ETÜ Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • İstanbul Ticaret Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • İstanbul Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Süleyman Demirel Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi ODTÜ Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Hacettepe Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Sakarya Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Bilgi Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Gazi Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Fırat Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
  • Gebze Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı
Ayrıca Bakınız.  Kaba motor becerileri etkinlikleri!

Siber Güvenlik Tezli – Tezsiz Yüksek Lisans Programları Arasındaki Fark Nedir?

Siber güvenlik lisansüstü programları tezsiz ve tezli olmak üzere uygulanmakta. Siber güvenlik tezli yüksek lisans programı ile tezsiz yüksek lisans programı arasındaki en büyük fark tezli program sonunda öğrenci ders dönemi sonrasında bir bitirme tezi hazırlamak ve savunmak zorundadır. Tezsiz yüksek lisans programında bu zorunluluk olmamakla birlikte öğrencinin bitirme projesi yapması beklenir. Öğretim programı kapsamında alınan dersler benzerlik gösterse bile ufak farklılıklar bulunabiliyor. Bunlara ek olarak öğretim programı özel veya vakıf üniversitesinde ise şayet öğrenim ücreti de farklılaşmaktadır.

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Tanıtımı

 



Cevap bırakın