Liselere Giriş Sınavında (LGS) Başarıyı Artırma Yöntemleri Nelerdir 2022
Liselere Giriş Sınavında (LGS) Başarıyı Artırma Yöntemleri Nelerdir 2022
Ülkemizde merkezi yerleştirme sınavları ne yazık ki evlatlarımızın en büyük sorunlarından birisi. Yıllardır hayatımızda var olan merkezi yerleştirme sınavları ne yazık ki birçok aile için kabus olarak algılanıyor. Bunun birçok gerekçesi bulunuyor. Ülkemizin en büyük sorunlarından birisi işsizlik bu nedenle ebeveynler çocuklarının gelecekte iyi bir iş sahibi olabilmesi, iyi bir gelir elde edebilmesi, rahat çalışabilmesi ve en önemlisi mutlu olabilmesi için iyi bir eğitim-öğretim hayatının olması gerektiği konusunda emin. Ülkemizdeki okullar arasındaki nitelik farklılıkları da bu arayışı tetikleyen en önemli nedenlerin başında geliyor. Aynı bölgeler bulunan iki okul bile nitelik açısından farklılıklar barındırabiliyor. Bu durumda tercihi zorunlu kılıyor. Bunların tamamının dışında da okullarımızın nitelikli ve diğer okullar olarak ayrıştırılması da bu arayışı tetikliyor. Birçok veli iyi bir üniversite eğitimi için en iyi bir lise eğitimi gerektiğini biliyor ve zorunlu görüyor. Tüm bu gerekçeler nedeniyle ortaokuldan sonra yapılan liselere geçiş sınavı (LGS) büyük önem taşıyor. Peki liselere geçiş sınavında (LGS) başarıyı artırmak için ne yapılmalıdır?
Liselere geçiş sınavında başarılı olabilmek için yapılması gerekenler aslında diğer tüm sınavlarda başarılı olabilmek için yapılması gerekenlerle aynı. Öncelikle şunu hatırlatmak gerekli. Merkezi sınavlar dünyanın sonu değil her zaman için bir alternatif bulunuyor ve her şeyden önemlisi evlatlarımız bu dünyadaki her şeyden daha önemli.
Merkezi sınavlara hazırlanma süreci tamamıyla profesyonellik gerektirmektedir. Bu nedenle ebeveynler bu süreci yönetebilmek için mümkünse profesyonel bir destek almalılar. Burada ilk başvurabilecekleri yer çocuklarının öğrenim gördüğü okul olmalıdır. Sınıf rehber öğretmeni ve okulun psikolojik danışmanı bu süreçte size çok yardımcı olacaktır. Aynı zamanda evladınızın diğer öğretmenleriyle temasta olmalı, veli toplantılarına katılmalısınız. Temelde liselere geçiş sınavı çocuğunuzun ortaokul eğitimi boyunca gördüğü öğretim programını içerisinde barındırır. Bu nedenle ortaokulu kapsayan 4 yıllık süreci kayıpsız geçiren bir öğrencinin liselere geçiş sınavında başarılı olmaması için hiçbir neden bulunmuyor. Peki bu süreçte kayıp yaşayan bir öğrenci için ne yapmalı?
Öğrencinizle ilgili süreci planlarken öncelikle çocuğunuzun durumunu belirlemelisiniz. Yani bildiklerini, az bildiklerini ve bilmediklerini tespit etmek bu yolculuğun başlangıcı olmalıdır. Bunun için tüm konuları kapsayan bir deneme sınavı yapmalı ve sonuçları üzerinden bir değerlendirme yapmalısınız. Eksikleri üzerinden yapacağınız planlama ile adım adım ilerlemek çocuğunuzu çözüme götürme konusunda motive edecektir. Küçük adımlarla ilerlerken çocuğunuz da yapabildiğini, başarabildiğini görecektir. Bu yaş gruplarının en önemli sorunlarının başında başarısızlık karşısında çok çabuk pes etmeleridir. Bu aşamada devlet okullarında olan destekleme ve yetiştirme kurslarından destek almak sürece katkı sağlayabilir. Alternatif araçları da değerlendirmek ebeveynin tercihine, olanaklarına ve öğrencinin gereksinimlerine bağlıdır.
Liselere geçiş sınavı gibi merkezi yerleştirme sınavlarında başarılı olabilmenin en önemli koşullarından birisi de öğrencilerin soruları okuma ve çözme hızıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu değişiklikle birlikte sınavlarda yeni nesil sorular sorulmaya başlandı. Uzun metinleri barındıran bu soru tipi karşısında öğrencilerimiz büyük bir yılgınlığa uğrayabiliyorlar. Aslında şunun farkında olmalılar bir soruyu anlatan metin ne kadar uzun ise o kadar fazla açıklayıcı unsuru içerisinde barındırır ve çözümü de bir o kadar kolaydır. Peki bu algıyı nasıl ortadan kaldıracağız. Tabi ki çok sayıda kitap ve metin okuyarak. Evladınıza yaşına uygun kitap okutmalısınız. Bu kitapları belirlerken öğretmenlerinden destek almanızda fayda var. Kitap tercihinde çocuğunuzu düşünmeye sevk edecek metinlerin olmasına özen gösteriniz. Günde en az 30 dakika okuma yapmak çocuğunuzun okuma hızını ve anlama kapasitesini artıracaktır.
Yukarıda liselere geçiş sınavında başarılı olmanın en önemli araçlarından birisinin hızlı soru çözmek olduğunu söylemiştik. Bu beceriyi kazanmanın bir başka yöntemi ise çocuğunuza çok sayıda soru çözdürmektir. Çok sayıda ve türde sorunun çocuğunuz tarafından çözülmesi çocuğunuza hız kazandıracaktır. Bu nedenle bıkmadan usanmadan çocuğunuzun soru çözmesi önemlidir. Burada diğer bir ipucu ise çocuğunuzun zorlandığı konularda çözümlü sorular çözmeyle işe başlamasıdır. Bunun dışında her ne olursa olsun çözemediği soruların çözümlerini öğrenmelidir. Bilemediği her soru onun için daha büyük bir sorun olarak karşısına gelmemelidir. Bunun için de sorular çözülmeli ve anlayacağı şekilde anlatılmalıdır.
Liselere geçiş sınavında başarılı olmanın en önemli kurallarından birisi de vazgeçmemek. Çünkü bu süreç çok fazla iniş ve çıkışları içerisinde barındıran bir dönem olarak yaşanacak. Özellikle Aralık – Şubat ayı dönemi çocuğunuzun yılgınlığının artacağı artık bıktığını dile getireceği bir dönem olarak yaşanacaktır. Bu durumun baştan farkında olmalı ve bu dönem yaşanırken farkında olduğunuz bir dönem olarak yaşanmasının çok olası olduğunu, herkesin aynı sorunu yaşadığını ve pes etmezse bu sorunu yaşayıp yönetemeyenlerden çok daha ileriye gidip onlardan ayrışacağını anlatmalısınız. Emin olun bu ona ve size çok iyi gelecek sınavda elde edeceği başarıyı daha da ileriye taşıyacaktır.
Son olarak; hiçbir şey, hiç bir başarı evladınızdan daha önemli değil bu nedenle bu süreci çocuğunuz ve kendiniz için içinden çıkılamayacak bir duruma dönüştürmeyin. Her merkezi sınavın bir çözümü bulunur. Şunu da unutmayınız yeni dünyada sahip olunan diplomalar sadece ön kabulleri artıran araçlara dönüşmüş durumda. Bu nedenle öğrenmeyi öğrenmiş, grup içerisinde çalışma becerisine sahip, proaktif davranabilen, çağın gereksinimlerine uyum gösteren bireyler yetiştirmek onların yaşam başarısına olumlu yönde yansıyacaktır. Hepimizin temel hedefi mutlu ve sağlıklı bireyler yetiştirmek olmalıdır.