Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Üniversite – Lise Tercih Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli – 2021

Üniversite – Lise Tercihi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli – 2021

Ülkemiz eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik çok sayıda uygulama ve politika geliştirilmeye çalışılsa bile halen toplumun tüm kesimleri için ortak bir çözüm üretilebilmiş değil. Kamunun sunmuş olduğu eğitim hizmetine erişimde yaşanan sorunlar, ülkenin her köşesinin sahip olduğu özelliklerle bir diğerinden ayrışması, ülke vatandaşlarının sosyo-ekonomik durumlarındaki eşitsizlikler gibi birçok başlık bu fırsat eşitsizliğini daha da derinleştiriyor. Bir de üzerine özel okul ve üniversitelerin varlığı da tabir-i caizse tuzu biberi oluyor.

Eğitimde koşullar bu kadar eşitsizlikleri barındırırken bir de bu eşitsizliği örtmeye çalışan merkezi sınavlar da her geçen gün ağırlaşıyor ve evlatlarımız için üstesinden gelinmez büyük engeller olarak ortaya çıkıyor. Ülkemizde çok sayıda merkezi sınav yapılıyor. Bunlardan en bilinenleri ve en fazla adayın katıldıkları Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS). LGS ile öğrenciler ortaokuldan liseye geçerken nitelikli okullara aldıkları puanlarla yerleşmeye çalışırken Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile de liseden bir üniversiteye yerleşmeye çalışıyorlar. Bu yazımızda YGS ve LGS ye giren adaylar için tercih yapılırken nelere dikkat etmeleri gerektiğinden bahsedeceğiz.

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli LGS 2021
Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli LGS 2021

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli – LGS 2021

Liselere Geçiş Sınavına (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YGS) giren öğrenciler tercih yapmadan önce kendisine şu soruyu sormalı “Ben kimim, hangi özelliklerim var, gelecekte meslek olarak ne yapmak istiyorum, hangi mesleği yapmak beni mutlu eder, gelecekte bu meslekler var olabilecek mi, öğrenim göreceğim okul yabancı dil eğitimi veriyor mu”. Bu soruların tamamının yanıtını kişi öncelikle kendisine vermelidir. Bununla birlikte verdiği yanıtları da danışabileceği kişilerle değerlendirmelidir.

Ayrıca Bakınız.  Theta Healing: Holistik Bir Yaklaşım

Kişinin kendisini tanıması, becerilerini bilmesi hayat başarısı için olmazsa olmaz. Kendisini tanımlayan birisi geleceğine ilişkin en doğru kararı verebilir. Gelecekte salt ekonomi odaklı daha bizce ifadesiyle para kazanmak için meslek tercihinde bulunmak sürdürülebilir bir meslek hayatınızın olmamasına neden olacaktır. Hayat sizin için gelecekte zulme dönüşebilir. Bu nedenle öncelikle “beni ne mutlu eder” sorusunu yanıtlamalısınız. Gelelim lise tercihine.

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli  YGS 2021
Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli YGS 2021

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli – YGS

Liseler ülkemizde genellikle öğrencileri üniversiteye hazırlama rolünü üstlenmektedir. Bu nedenle akademik başarısı yüksek bir lisede okumak tüm öğrencilerin hayali. Bir lise tercih ederken tabi ki üniversite yerleştirme başarısına bakmalısınız. Nitelikli bir okul ise bir önceki yıl kabul ettiği öğrencinin hangi yüzdelik dilimden aldığı çok önemlidir. Tercih yaparken öğrenciler yerleşen öğrencinin yüzdelik dilimlerine uygun olarak tercihte bulunmalıdır.

  • Örneğin; öğrenci LGS veya YKS’ye girdi ve yerleştirme yüzdelik dilimi olarak % 1 gibi bir sonuç elde etti. Öğrenci bu yüzdelik dilimi üzerinden geçtiğimiz yıl yerleşme yüzdeliklerine uygun şekilde tercih yapmalıdır.
  • Lise veya üniversitenin yabancı dil eğitim veriyor olması da önemli bir tercih nedenidir. Çünkü bir yabancı dil bilmek artık küreselleşen dünyanın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Hatta ikinci bir dil ise artık kaçınılmaz görünüyor.
  • Lise öğrencileri tercih yaparken okulun sunduğu sosyal olanaklara da dikkat etmelidir. Mutlu bir lise yaşamı aynı zamanda öğrencinin akademik başarısına da direk etki edecektir. Yapılan araştırmalar okullarda sanat eğitiminin artırılmasının akademik başarıyı da olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.
  • Aynı zamanda gideceğiniz akademik bir lise ise laboratuvarlarının olması da çok önemlidir.
  • Bunların dışında bir nitelikli liseye yerleşemiyorsanız kesinlikle en iyi okul evinize en yakın okuldur. Çünkü dört yıl sürecek lise eğitiminizde ki bir de büyükşehirde yaşıyorsanız yolda kaybedeceğiniz zaman ve size bırakacağı yorgunluk çalışmanıza ve performansınıza olumsuz yansıyacaktır.
  • Kültürü olan bir liseyi tercih etmek yarınlarda size sağlayacağı sosyal sermayeyle gelecekteki başarınıza direk etki edecektir. Bu nedenle Galatasaray, Ankara Fen, Kabataş, Beşiktaş gibi okulların tercih edilmesi bu sosyal sermayeyi size sağlayacaktır.
  • Üniversite tercihinde de köklü üniversitelerin tercih edilmesi önemlidir.
  • Tercih ettiğiniz bölümün akredite edilmiş olması, öğretim elemanlarının unvanları ve sayısı, yabancı dil eğitimi veriyor olması, yurtdışı olanakları ve üniversitenin sunduğu sosyal olanaklar (kulüp, sportif etkinlikler, sanat vb.) göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Mezuniyet sonrasında istihdam olanakları ve istihdam sayıları da tercihiniz için önemli parametreler arasındadır. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından geliştirilen bu portalı lütfen tercih yapmadan önce ziyaret edin. https://www.cbiko.gov.tr/projeler/uni-veri
  • Üniversitenin bulunduğu yöre de tercih edilirken dikkat edilmesi gereken unsurlardan. Çünkü yükseköğretim sürecinde sadece kampüsle sınırlı bir yaşantınız olmayacak. Gelişiminizi sağlayacak diğer etkinliklere dahil olabilmek, üniversitenin içerisinde ve dışarısındaki ekosisteme dahil olabilmek ve gelişebilmek için üniversitenin bulunduğu yöre de çok önemlidir.
  • Üniversite ve lise tercihi yaparken öncelikle devlet üniversitelerini değerlendirmelisiniz. Bazı özel durumlarda ise özel üniversiteler çok öne çıkabiliyor örneğin; Sabancı, Koç gibi ülkenin en prestijli üniversiteleri tercih edilebilir.
  • Üniversite belirlerken uluslararası sıralama kuruluşlarının değerlendirmelerine de bakmayı unutmamalısınız.
  • Tabi ki bunların hepsine ek olarak üniversitenin size sunacağı uluslararası olanaklar da üniversite tercihinizi belirlerken göz önünde bulundurmanız gerekenlerden.
Ayrıca Bakınız.  Hatice Kübra Tongar Nerede Oturuyor Yaşıyor Evi Nerede Kimdir 2022

Toparlayacak olursak, lise ve üniversite tercihi ile nihai beklentiniz mutlu bir gelecek elde etmek. Bu nedenle kendinizi iyi hissedeceğiniz, yarınlarda meslek olarak icra ettiğinizde kendinizi ait hissedeceğiniz bir meslek tercih etmelisiniz. Dile pelesenk olan “yaptığım işi seviyorum” yerine “sevdiğim işi yapıyorum” diyebileceğiniz bir meslek tercihinde bulunmalısınız.

Son olarak gelecek kaygısı çektiğinizi biliyoruz. Bakın yalnız değilsiniz. Aşağıdaki videoyu lütfen izleyin. İyi seyirler.



2 Yorumlar
  1. […] Üniversite – Lise Tercih Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli – 2021 […]

  2. […] Üniversite – Lise Tercih Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli – 2021 […]

Cevap bırakın