Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Kurban Nedir, Niçin Kesilir, Kimler Kesmelidir, Ayetleri, Kaç Kişi Kesilir 2021

Kurban Nedir, Niçin Kesilir, Kimler Kesmelidir, Ayetleri, Kaç Kişi Kesilir 2021

Kurban ve Kurban bayramı. Toplumumuzun ve müslümanların en önemli günlerinden ve ibadetlerinden birisi. Bu yazımızda Kurban, Kurban Bayramı ve Kurban İbadetine ilişkin aklınıza gelebilecek tüm soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız. İlk olarak kurban nedir? ondan başlayalım. Hepinize keyifli okumalar dileriz.

Kurban Nedir? Ne Anlama Gelir? Niçin Kesilir

Kurban etimotojik olarak incelediğinizde ve sözlükleri şöyle bir kurcaladığınızda karşınıza yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya neden olan şey anlamına gelmektedir. Dini bir terim olarak kurban ise Yaradan Allah (C.C.) rızasını kazanmak üzere, O’na yaklaşmak amacıyla gerçekleştirilen bir ibadettir. İbadetin mahiyeti ise kurban olabilmek için belirli şartlara sahip hayvanı belirlenen usullerde ve mümkün olduğunca hayvana eziyet etmeden kesmeyi ve aynı zamanda da kesilen hayvanı ifade eder.

Hangi Hayvanlar Kurban Edilebilir, Olabilir?

Kurban edilecek hayvanın belirli özelliklere sahip cinslerde olması gerekmektedir. Kurban küçük baş hayvanlardan (koyun, keçi) ile büyük baş hayvanlardan (sığır, manda ve deve) olabilir. Bir hayvanın kurban olabilmesi için küçükbaş (keçi ve koyun) bir yaşını, sığır ve mandanın iki yaşını, devenin ise 5 yaşını doldurması gerekmektedir.

Ayrıca Bakınız.  Pazartesi Günü Okunacak Allah’ın İsimleri
Hangi Hayvanlar Kurban Edilir
Hangi Hayvanlar Kurban Edilir

Kurban edeceğiniz hayvana karar verdiniz peki bundan sonra ne yapılmalı? Öncelikle kurban edilecek hayvanın hareket edemeyecek düzeyde zayıf, hasta veya düşkün olmaması gereklidir. Bununla birlikte bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Bu nedenle bir kurban belirleyecekseniz kurban olarak kesmeye niyet ettiğiniz hayvanın bu özelliklerine dikkat etmelisiniz.

Bununla birlikte hayvanın doğuştan getirdiği eksiklikleri (boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması) varsa bu durum hayvanın kurban edilmesine engel teşkil etmeyecektir. Bunlara ek olarak kurban edilecek hayvanın sağlıklı olmasına, organlarının tam olmasına ve besili olmasına dikkat edilmelidir. Bu durum ibadet ve sağlık açısından önemlidir.

Kurbanlık Hayvanın Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Kurban edilecek hayvanların belirli bir yaşı doldurması gerektiğini belirtmiştik. Ne yazık ki çoğu zaman kurban kesecek kişilerin bilgisizliği, satıcının art niyetli olması kesilecek kurbanın yaşına uygun olarak seçilmesini engelliyor. Bu nedenle de yeterli şartları taşımayan hayvanlar kurban niyetine kesiliyor.

Bir hayvanın kurbanlık olabilecek yaşa gelip gelmediğini anlamak için hayvanın birkaç özelliğini kontrol etmeniz yeterlidir. Büyükbaşlarda çapa, kapak diye bir şey vardır. İki orta parmağın tırnağı büyüklüğünde alt çeneden, ortadan diş çıkar. Yani büyükbaş hayvan ana dişini atar, yeniden o iki tane dişi çıkarır. Bu hayvanın 2 yaşını doldurduğuna bir ispattır. Küçükbaşlarda ise ana dişler varsa bu 1 yaşını doldurduğuna işaret eder. Eğer ortadaki dişler değişmişse bu hayvanın 2 yaşını doldurduğunu gösterir. Bunları kontrol ederek hayvanın yaşı rahatlıkla anlaşılabilir.”

Kurban Ne Zaman Kesilir? Kurban Kesim Vakti Ne Zaman Başlar ve Biter?

Kurban ibadeti Kurban Bayramında gerçekleştirilir. Kurbanın ne zaman kesileceği müslümanın hangi mezhebe mensup olduğuna göre değişir. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

Ayrıca Bakınız.  24 Saatte 100 de 100 Tutan Aşk Duası

Kurban Kestikten Sonra Namaz Kılmak Gerekir Mi?

Kurban kesildikten sonra namaz kılmak gerekli mi sorusuna Diyanet İşler Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu yanıt vermiş. Yanıtta, kurban namazı isminde bir namazın olmadığı belirtilmiş.

Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

Kurban Kaç Kişi ile Kesilir?

Kurban olarak küçük baş hayvan (koyun, keçi) tercih edilmişse kişi kendisi adına yalnız kesebilir. Şayet kurban büyükbaş bir hayvansa (deve, sığır ve manda) ortakların da rızası alınmak koşuluyla yedi kişiye kadar kurban birlikte kesilebilir.

Kredi Kartıyla Kurban Alınır Mı? Kurban Taksitle Alınabilir Mi?

Kurbanın kredi kartıyla alınmasına ilişkin Din İşleri Yüksek Kurulunun verdiği yanıt şöyle. Kurbanı kredi kartıyla tek çekim yada taksit ile kişiler satın alabilir. Burada önemli olan ödemenin vadesinde yapılması ve gecikmeye bırakılarak kurbanın bedeline faiz işletilmemesidir.

Kurban Kesen Kişinin Abdestli Olması Gerekli Midir?

Kurban kesen kişinin abdestli olması zorunlu olmamakla birlikte abdest alarak kurbanını kesmesi dinen daha faziletlidir.

Kurban Nasıl Kesilmelidir? Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kurban kesmek Allah’a (C.C.) yakınlaşmak için kullarının yeterli şartları taşıması durumunda yapması gereken vacip bir ibadettir. Bu nedenle kurban keserken de dikkat edilmesi ve hassasiyet gösterilmesi gereken hususlar mevcuttur. Her ibadet belirlenen kurallara uygun bir şekilde yerine getirilmelidir. Peki kurban nasıl kesilmelidir ve kurban keserken nelere dikkat edilmelidir. Bu sorunun yanıtını aşağıdaki videoda sizlerle paylaşıyoruz.

Ayrıca Bakınız.  İtikaf 2021: İtikaf ne zaman ve nasıl yapılır? Evde itikafa girilir mi?

Kaynak: Din İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu



Cevap bırakın