Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

SuÇiçeği Belirtileri, Aşısı, Nasıl Bulaşır, Geçer 2022

Suçiçeği Belirtileri, Aşısı, Nasıl Bulaşır, Geçer 2022

Suçiçeği, suçiçeği virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Küçük, sıvı dolu kabarcıklarla kaşıntılı bir döküntüye neden olur. Suçiçeği, hastalığı olmayan veya ona karşı aşılanmış kişiler için oldukça bulaşıcıdır. Günümüzde çocukları suçiçeğine karşı koruyan bir aşı mevcuttur. Rutin aşılama, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından önerilmektedir.

Suçiçeği aşısı, suçiçeği ve olası komplikasyonlarını önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur.

Suçiçeği Belirtileri

Suçiçeği enfeksiyonunun neden olduğu kaşıntılı kabarcık döküntüsü, virüse maruz kaldıktan 10 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve genellikle yaklaşık beş ila 10 gün sürer. Döküntüden bir ila iki gün önce ortaya çıkabilecek diğer belirti ve semptomlar şunlardır:

  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk ve genel bir rahatsızlık hissi (halsizlik)

Suçiçeği döküntüsü ortaya çıktığında, üç aşamadan geçer:

  • Birkaç gün içinde patlak veren pembe veya kırmızı yumrular (papüller) yükseldi
  • Yaklaşık bir gün içinde oluşan ve daha sonra kırılan ve sızan küçük sıvı dolu kabarcıklar (veziküller)
  • Kırık kabarcıkları örten ve iyileşmesi birkaç gün daha süren kabuklar ve kabuklar

Yeni tümsekler birkaç gün boyunca ortaya çıkmaya devam eder, bu nedenle döküntülerin üç aşamasına da (tümsekler, kabarcıklar ve kabuklu lezyonlar) aynı anda sahip olabilirsiniz. Döküntü ortaya çıkmadan önce virüsü 48 saate kadar diğer insanlara yayabilirsiniz ve tüm kırık kabarcıklar kabuklanana kadar virüs bulaşıcı kalır.

SuÇiçeği Belirtileri, Aşısı, Nasıl Bulaşır, Geçer
SuÇiçeği Belirtileri, Aşısı, Nasıl Bulaşır, Geçer

Hastalık genellikle sağlıklı çocuklarda hafiftir. Şiddetli vakalarda, döküntü tüm vücudu kaplayabilir ve boğazda, gözlerde ve üretranın, anüsün ve vajinanın mukoza zarlarında lezyonlar oluşabilir.

Ayrıca Bakınız.  Karaciğer neden yağlanır? Belirtileri nelerdir?

SuÇiçeğinde Ne Zaman Bir Doktora Görünmeli

Sizin veya çocuğunuzun suçiçeği geçirebileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Genellikle döküntüleri inceleyerek ve diğer semptomları göz önünde bulundurarak suçiçeği teşhisi koyabilir. Doktorunuz ayrıca suçiçeği şiddetini azaltmak ve gerekirse komplikasyonları tedavi etmek için ilaçlar reçete edebilir. Bekleme odasında başkalarına bulaşmamak için önceden randevu alın ve sizin veya çocuğunuzun suçiçeği geçirebileceğini düşündüğünüzü belirtin.

Ayrıca, doktorunuza bildirin:

  • Döküntü bir veya iki göze yayılır.
  • Döküntü çok kırmızı, sıcak veya yumuşak olur. Bu ikincil bir bakteriyel deri enfeksiyonuna işaret edebilir.
  • Döküntüye baş dönmesi, yönelim bozukluğu, hızlı kalp atışı, nefes darlığı, titreme, kas koordinasyon kaybı, kötüleşen öksürük, kusma, boyun sertliği veya 102 F’den (38.9 C) yüksek ateş eşlik eder.
  • Evdeki herkesin bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorunu vardır veya 6 aydan daha gençtir.

SuÇiçeğinin Nedenleri

Suçiçeği enfeksiyonuna suçiçeği virüsü neden olur. Döküntü ile doğrudan temas yoluyla yayılabilir. Suçiçeği olan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ve hava damlacıklarını soluduğunuzda da yayılabilir.

Su Çiçeği Belirtileri
Su Çiçeği Belirtileri

Su Çiçeği Risk Faktörleri Nelerdir

Suçiçeği hastalığına neden olan suçiçeği virüsü ile enfekte olma riskiniz, daha önce suçiçeği geçirmediyseniz veya suçiçeği aşısı olmadıysanız daha yüksektir. Çocuk bakımı veya okul ortamlarında çalışan kişilerin aşılanması özellikle önemlidir.

Suçiçeği geçirmiş veya suçiçeğine karşı aşılanmış çoğu insan suçiçeğine karşı bağışıktır. Birkaç kişi bir kereden fazla suçiçeği geçirebilir, ancak bu nadirdir. Aşılandıysanız ve hala suçiçeği geçiriyorsanız, semptomlar genellikle daha hafiftir, daha az kabarcık ve hafif veya hiç ateş yoktur.

Su Çiçeği Komplikasyonları

Suçiçeği normalde hafif bir hastalıktır. Ancak ciddi olabilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere komplikasyonlara yol açabilir:

  • Derinin, yumuşak dokuların, kemiklerin, eklemlerin veya kan dolaşımının bakteriyel enfeksiyonları (sepsis)
  • Susuzluk
  • Zatürre
  • Beyin iltihabı (ensefalit)
  • Toksik şok sendromu
  • Suçiçeği sırasında aspirin alan çocuklarda ve gençlerde Reye sendromu
  • Ölüm

Su Çiçeğinde Kimler Daha Fazla Risk Altındadır?

Suçiçeği komplikasyonları riski daha yüksek olan kişiler şunları içerir:

  • Anneleri hiç suçiçeği veya aşı geçirmemiş yenidoğanlar ve bebekler
  • Ergenler ve yetişkinler
  • Suçiçeği geçirmemiş hamile kadınlar
  • Sigara içen insanlar
  • Bağışıklık sistemleri kemoterapi gibi ilaçlarla veya kanser veya HIV gibi bir hastalıkla zayıflamış kişiler
  • Astım gibi başka bir hastalık veya durum için steroid ilaçları alan kişiler
Ayrıca Bakınız.  İkiz bebek olmasını sağlayan 7 yiyecek

Suçiçeği ve Gebelik

Düşük doğum ağırlığı ve ekstremite anormallikleri, hamileliklerinin başlarında suçiçeği ile enfekte olan kadınlardan doğan bebekler arasında daha yaygındır. Bir anne doğumdan bir hafta önce veya doğumdan sonraki birkaç gün içinde suçiçeği ile enfekte olduğunda, bebeğinin ciddi, hayatı tehdit eden bir enfeksiyon geliştirme riski daha yüksektir.

Hamileyseniz ve suçiçeğine karşı bağışık değilseniz, sizin ve doğmamış çocuğunuz için riskler hakkında doktorunuzla konuşun.

Suçiçeği ve Zona

Suçiçeği geçirdiyseniz, zona adı verilen bir komplikasyon riski altındasınız demektir. Varisella-zoster virüsü, cilt enfeksiyonu iyileştikten sonra sinir hücrelerinizde kalır. Yıllar sonra, virüs yeniden aktive olabilir ve zona olarak yeniden ortaya çıkabilir — kısa ömürlü kabarcıkların ağrılı bir kümesi. Virüsün yaşlı erişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde tekrar ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Zona ağrısı, kabarcıklar kaybolduktan sonra uzun sürebilir. Buna postherpetik nevralji denir ve şiddetli olabilir.

Zona aşısı (Shingrix) suçiçeği geçiren yetişkinler için önerilir. Shingrix, daha önce başka bir zona aşısı (Zostavax) almış olanlar da dahil olmak üzere 50 yaş ve üstü kişiler için onaylanır ve önerilir. 60 Yaşına kadar önerilmeyen Zostavax artık Amerika Birleşik Devletleri’nde satılmıyor.

Su Çiçeğini Önleme

Suçiçeği (suçiçeği) aşısı, suçiçeğini önlemenin en iyi yoludur. CDC uzmanları, aşının önerilen dozların her ikisini de alan kişilerin yaklaşık% 98’i için virüse karşı tam koruma sağladığını tahmin ediyor. Aşı tam koruma sağlamadığında, suçiçeği şiddetini önemli ölçüde azaltır.

suçiçeği aşısı
suçiçeği aşısı

Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılmalı

Suçiçeği aşısı (Varivax) aşağıdakiler için önerilir:

  • Çocuklu. Amerika Birleşik Devletleri’nde, çocuklar rutin çocukluk çağı aşılama programının bir parçası olarak iki doz suçiçeği aşısı alırlar — birincisi 12 ila 15 ay arasında, ikincisi 4 ila 6 yaş arasında —.
  • Aşı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ile kombine edilebilir, ancak 12 ila 23 ay arasındaki bazı çocuklar için kombinasyon aşıdan ateş ve nöbet riskini artırabilir. Aşıları çocuğunuzun doktoruyla birleştirmenin artılarını ve eksilerini tartışın.
  • Aşılanmamış büyük çocuklar. Aşılanmamış 7 ila 12 yaş arası çocuklar, en az üç ay arayla verilen suçiçeği aşısının iki yakalama dozunu almalıdır. Aşılanmamış 13 yaş ve üstü çocuklar da en az dört hafta arayla verilen iki doz aşı almalıdır.
  • Hiç suçiçeği geçirmemiş ve maruz kalma riski yüksek aşılanmamış yetişkinler. Buna sağlık çalışanları, öğretmenler, çocuk bakımı çalışanları, uluslararası seyahat edenler, askeri personel, küçük çocuklarla yaşayan yetişkinler ve doğurganlık çağındaki tüm kadınlar dahildir.
  • Hiç suçiçeği geçirmemiş veya aşılanmamış yetişkinler genellikle dört ila sekiz hafta arayla iki doz aşı alırlar. Suçiçeği veya aşı olup olmadığınızı hatırlamıyorsanız, bir kan testi bağışıklığınızı belirleyebilir.
Ayrıca Bakınız.  Farenjit nedir? Kronik Farenjitin belirtileri nelerdir?

Suçiçeği aşısı aşağıdakiler için onaylanmamıştır:

  • Gebeler
  • HIV ile enfekte olanlar gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler veya bağışıklık bastırıcı ilaçlar alan kişiler
  • Jelatin veya antibiyotik neomisine alerjisi olan kişiler

Aşı ihtiyacınızdan emin değilseniz doktorunuzla konuşun. Hamile kalmayı planlıyorsanız, bir çocuk gebe kalmadan önce aşılarınızdan haberdar olduğunuzdan emin olmak için doktorunuza danışın.

Su Çiçeği Aşısı Güvenli ve Etkili Midir?

Ebeveynler genellikle aşıların güvenli olup olmadığını merak eder. Suçiçeği aşısı kullanıma sunulduğundan beri, çalışmalar sürekli olarak güvenli ve etkili olduğunu bulmuştur. Yan etkiler genellikle hafiftir ve atış bölgesinde kızarıklık, ağrı, şişme ve nadiren küçük çarpmalar içerir.

Su çiçeği ve su çiçeği aşısı hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı’nın sunmuş olduğu detaylı bilgiye ulaşmak için https://asi.saglik.gov.tr/liste/25-su%C3%A7i%C3%A7e%C4%9Fi-hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1-nedir.html adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu web sitesinde su çiçeği aşısıyla ilgili de çok geniş bir bilgiye sahip olacak, aşıya ilişkin zihninizde olan soruların yanıtlarını da bulabileceksiniz. Hepinize sağlıklı günler dileriz.

Burada yer alan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir sağlık tavsiyesi ve önerisi değildir. Sağlığınızla ilgili konularda kesinlikle profesyonel bir destek almalı ve hekiminize görüşmelisiniz.

Daha fazla Bilgelik için Aplikasyonumuzu indirebilirsiniz. İndirmek için simgeye tıklayınız.



Cevap bırakın