Varikosel Nedir – Belirtileri Nelerdir – Ameliyatı, Tedavisi Nasıl Yapılır
Varikosel Nedir – Belirtileri Nelerdir – Ameliyatı, Tedavisi Nasıl Yapılır
Toplumumuz kültürel sermayesiyle birlikte bazı hastalıkları konuşmaktan, dile getirmekten ve paylaşmaktan geri durmaktadır. Özellikle bireylerin cinsel hayatını etkileyen kadın ya da erkek fark etmeksizin bu konuların üstünü örtmekte çok istekli olduğu görülmekte. Bu durum sorunların daha fazla büyümesine belki başlangıç aşamasında teşhisin koyulmasıyla çözüm üretilebilecekken tamamen kontrolden çıkan ve tedavi edilemeyen bir hale dönüşmesine neden olmaktadır. Varikosel rahatsızlığı da bu hastalıklardan bir tanesidir. Bu yazımızda erkeklerin yaşadığı varikosel hastalığına ilişkin Varikosel nedir? Varikosel belirtileri nelerdir? Varikosel ameliyatı? Varikosel tedavisi nasıl yapılır? Varikosel olan bir erkeğin çocuğu olur mu? Varikosel kısırlığa neden olur mu? Varikosel cinsel hayatı nasıl etkiler? sorularının yanıtını vermeye çalışacağız. Lütfen şunu unutmayın okuyacaklarınızın tamamı tavsiye niteliğindedir ve ön bilgilenmenizi sağlamak amacıyla yazılmıştır. Metin içerisinde belirtilen sorunları yaşıyorsanız hemen bir hekime ve hastaneye başvurmalısınız.
Varikosel Nedir?
Varikosel, erkeklerde sperm üretiminin gerçekleştiği testis (haya) adlı organlardan çıkan kirli kanı toplayarak temizlenmesi için geri taşınması sağlayan toplardamarların (venöz damarlar) genişleyip fonksiyonlarını kaybetmesi ile meydana gelen bir hastalıktır.
Varikosel Belirtileri Nelerdir?
Varikosel belirtileri, hastalığın tanısı ve tedavisi için oldukça önemlidir. Varikosel testis üzerinde;
- Şişlik
- Kabarıklık
- Testiste ağrı şeklinde belirti verebilir.
Damarlardaki genişleme, bir süre sonra dışarıdan görülecek kadar belirginleşip bacaklarda görülen varis benzeri bir şekil alabilir. Varikosel belirtileri arasında testislerde şişliğin yanı sıra terleme ve sıcaklık hissi de görülür. Varikosel belirtilerinden biri olan testislerin küçülmesi nadir de olsa bazı hastalarda görülebilir.
Dikkatli kişiler kendi kendini muayene ederken testis üzerindeki düzensizlik, şişlik veya ağrıdan varikoseli belirleyebilir. Varikosel daha çok kısırlık şikayetiyle yapılan başvurularda doktor muayenesi sırasında teşhis edilir. Ayrıca; uzun süre ayakta kalma, spor ya da cinsel aktivite gibi efor gerektiren durumların ardından yaşanan ağrılar varikosele işaret edebilir. Varikosel muayenesi, genital muayenenin bir parçası olarak yapılmaktadır. Hasta 21 -22 derecelik oda ısısında ayakta pozisyonda muayene edilmelidir. Hasta ayakta ve dik olarak dururken testisler ve genital bölge gözlemlenir. Hasta, hem normal pozisyonda hem de ıkınma manevraları yaptırılarak göz ve elle kontrol edilir. Normal ve ıkınma manevraları ile damarsal yapıda genişleme olup olmadığı belirlenmelidir. Bu işlemlerle varikoselin varlığı klinik olarak konulur. Tanıda altın standart doktor muayenesidir. Bununla birlikte klinik tanıyı desteklemek, varikoselin derecesini belirlemek ve ameliyat kararı için Skrotal Doppler ultrasonografi çekimi yapılır.
Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varikosel tanısının ardından ilk olarak testis boyutları arasında bir fark olup olmadığı ve testisin kıvamına bakılmalıdır. Sperm parametrelerinin değerlendirildiği semen analizinin yapılması tedavide belirleyici olmaktadır. Hastanın sperm parametrelerinde bir sorun yoksa ameliyat edilip edilmemesi tartışmalıdır.
Bu tür hastalara sperm parametrelerini bozabilecek;
Beslenme alışkanlığı
Sigara ve alkol kullanımı
Toksik maddelere maruz kalma
Sperm parametrelerini ve spermin bulunduğu ortamı düzeltici antioksidan ilaçlar ve beslenme yöntemlerini önerilebilmektedir. Teşhisin ardından hangi varikosel hastalarının ameliyat edilip edilmeyeceği sorusu gündeme gelmektedir. Varikosel derecesine yani grade değerine bakarak ameliyat kararı vermek doğru bir yaklaşım değildir. Bazı olgularda 1. Derece(Grade 1) varikosel dahi ameliyat edilebilirken, bazı olgularda 3 derece (Grade 3) varikosel için ameliyat kararır verilmeyebilmektedir. Ameliyat kararır hastaya göre değişen bir durumdur.
Varikosel teşhisi koyulan ancak infertilite problemi olmayan ya da sperm parametrelerindeki bozulma sınırda olan hasta grubunda destek tedaviler önerilebilir. Çok şiddetli sperm kaybı yaşamamış, sperm hareketinin tamamen kaybolmadığı ve sperm şekil bozukluğu minimum seviyede olan hastalar için antioksidan ajanlar verilebilir. Ancak varikosel teşhisi konulmuş ve sperm parametreleri bozuk, kısırlık yaşayan hastalarda ameliyat önerilebilir. Bu tür hastalarda rahatsızlığın giderilmesi için egzersiz, beslenme düzenini ve yaşam tarzındaki değişikliklerin herhangi bir yararı bulunmamaktadır.
Varikosel Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Varikosel tespit edilen spermogram parametreleri bozulmamış ancak ağrısı olan hastalarda, ameliyat sonrası dönemde ağrının devam edebilmesi riski nedeniyle öncelikli olarak ameliyat düşünülmemelidir. Ameliyat olması önerilen hastalar; spermogram tetkikinde bozukluk saptanan hastalar, daha önceki dönemde çocuk sahibi olmasına rağmen şu an çocuk sahibi olamayan hastalar ve zaman içerisinde kötüleşme ihtimali olması nedeniyle yüksek dereceli varikoseli olan hastalar olarak sıralanabilir. Testislerde ve kasık bölgesindeki ağrısı diğer yöntemlerle geçmeyen hastalarda da varikoselektomi ameliyatı yapılabilir.
Tedavide varikosel hastalığının tespit edildiği taraftaki kasık bölgesindeki cilt dokusu yaklaşık 3-4 cm’lik bir kesi ile açılır. Testise giden damarlar ortaya konulur. Genişleyerek özelliğini kaybetmiş olan damarlar bağlanarak kullanılmaz hale getirilir. Bu aşamada testise temiz kan götüren atardamar (arter),testisin lenf akımını sağlayan lenfatik damarlar ve testisten spermleri taşımakla görevli olan vaz deferens adı verilen kanal dikkatle korunur.
Ameliyatın mikroskopik yöntemle yapılması cerrahi başarı şansını arttırırken, gelişebilecek olası komplikasyon ihtimalini de azaltır. Ameliyat sırasında lenfatik damarlar, bağlanan yapısı bozuk toplardamarlardan dikkatlice ayrılmaz ise; ameliyat sonrası dönemde “Hidrosel” adı verilen testis dokusu etrafında lenfatik sıvı birikmesi ile kendini belli eden durum meydana gelebilir.
Varikosel ameliyatı sonrası dönemde bir günlük istirahat sonrası günlük faaliyetler yerine getirilebilir. Yaklaşık 2 hafta sonra aktif cinsel hayata ve yaklaşık 4 hafta sonra ağır iş hayatı ve egzersize dönüş mümkündür. Ameliyat sonrası dönemde 3 ayda bir olarak spermogram ile takip yapılır. Ameliyatın 6. ayında spermogram parametrelerinde düzelme olan hastaların 9. ve 12. aylarında iyileşmeye dair bulgular daha da belirgin hale gelmektedir ancak 6. ayda hala düzelme sağlanmayan olgularda takip eden dönemde ek bir düzelme beklenmemeli, ek tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.
Varikosel Olan Bir Erkeğin Çocuğu Olur Mu? Varikosel Kısırlığa Neden olur Mu?
Varikosel düzeltilebilir kısırlık sebeplerinden birinci sırada ve en önemli olandır. Varikosel erkek infertilitesi yapıyorsa bu durumda ameliyat kararı verilebilir. Ancak her varikoselin infertilite nedeni olmadığı ve ameliyattan sonra her hastada sperm değerlerinde düzelme olmayabileceği dikkate alınmalıdır.
Varikosel Cinsel Hayatı Nasıl Etkiler?
Total testosteron düzeyinin düşük olması sertleşme sorunu ve cinsel istek azalma gibi sorunlara yol açabilir. Bu sebeple varikosel hastalığı görülen bazı hastalarda sertleşme sorunu ve cinsel isteksizlik gibi durumlar görülebilir.
Varikosel Ameliyatı İzle
Kaynaklar:
https://drmuratmermerkaya.com/varikosel-cocuk-olmasina-engel-olur-mu
https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/varikosel-nedir-varikosel-belirtileri-ve-tedavisi#varikosel-tedavisi-nasildir
https://www.lutfitunc.com/tr/varikosel